Uwaga! Fruktoza psuje mózg (syrop glukozowo-fruktozowy)
Osoby spożywające typową zachodnią dietę przyjmują fruktozę głownie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Środek ten dodawany jest do olbrzymiej liczby masowo produkowanych wyrobów spożywczych - od słodyczy poprzez jogurty i sery po pieczywa, konserwy i wędliny.
orion2 z- #
- 227
Komentarze (227)
najlepsze
Miód produkują pszczoły, znosząc do ula nektar kwiatowy lub spadź. Pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego (HCOOH)[potrzebny przypis] sacharoza przekształca się w przewodzie pokarmowym pszczoły w glukozę i fruktozę, których mieszaninę potocznie zwie się cukrem inwertowanym[2]
Cukier inwertowany – produkt hydrolizy sacharozy na mieszaninę glukozy i fruktozy, w wyniku której następuje zmiana kierunku skręcenia płaszczyzny polaryzacji światła (inwersja) przechodzącego przez roztwór. Proces ten
Wg mnie to wcale nie dowodzi że fruktoza uszkadza pamięć tylko że powoduje rozleniwienie. Spróbujecie zjeść na obiad same słodycze i zaraz weźcie się za robotę to zobaczycie jak bardzo się nie chce.
Wszystko tłumaczy to zdanie:
Podwyższony poziom insuliny = lenistwo. Ciekaw jestem jak to zrobili,
Czas na klasyka:
@dajitemka: @krasecz: Wszyscy podniecają się samą "fruktozą" że za dużo dali itd. ale bardziej kluczowe (dla mnie) jest to, że jak szczury wpierdziałały jeszcze omega-3 DHA to im to już tak nie szkodziło.
i gorzka czekolada wieczorem na dobre sny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A gdzie grupa otrzymująca same DHT? Porównanie takiej grupy z grupą kontrolną mogłoby dać odpowiedź, czy DHT ma działanie "ochronne", czy może sam DHT ma pozytywne działanie. Nie wierzę, że tego nie uwzględniono.
Chyba Ich źródło ćpało fruktozę.
Miedzy fruktozą a syropem glukozowo-fruktozowym jest różnica taka, jak między obozem wypoczynkowym, a koncentracyjnym.
@dzikireks: Dzieki, pieknie podsumowane. :D
Negatywne efekty u szczurów zaobserwowano dopiero gdy fruktoza pokrywała 60% ich dziennego zapotrzebowania kalorycznego - eng. wiki (insulinooporność).
W tym artykule nie ma pełnych informacji odnośnie diety szczurów, i jaką jej część zapotrzebowania energetycznego zastąpiono fruktozą, dzięki czemu ów artykuł nie ma żadnej wartości naukowej.
P.S. cukier nie powoduje
No słucham argumentów.
Jesli chodzi o cukrzycę to jest faktem, że jest ona chorobą genetyczną, którą się dziedziczy i są już nawet wyselekcjonowane geny które za to odpowiadają. Dotyczy to jednak tylko cukrzycy typu 1, która stanowi 10%
Zawsze powinno się zajrzeć do oryginału http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352396416301438 doi http://dx.doi.org/10.1016/j.ebiom.2016.04.008
Dieta bogata w wiadomy syrop powoduje zmiany metaboliczne (również w mózgu), które manifestują się między innymi zmianą profilu ekspresji wielu genów. Dwa geny Bgn i Fmod prawdopodobnie regulują ten proces. DHA odwraca te zmiany. Badania zostały przeprowadzone na szczurach nie wiadomo
Wygląda mi to bardziej na materiał reklamowy dotyczący Omega-3 niż publikację naukową z prawdziwego zdarzenia.
@Woytek007: a w procesie fermentacji "to gówno" zostaje rozłożone