Uwaga! Fruktoza psuje mózg (syrop glukozowo-fruktozowy)
![](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_sWnc5hDktGebXNYLCzXwQZncfo22DAj6,w300h194.jpg)
Osoby spożywające typową zachodnią dietę przyjmują fruktozę głownie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Środek ten dodawany jest do olbrzymiej liczby masowo produkowanych wyrobów spożywczych - od słodyczy poprzez jogurty i sery po pieczywa, konserwy i wędliny.
- #
- 227
Komentarze (227)
najlepsze
Negatywne efekty u szczurów zaobserwowano dopiero gdy fruktoza pokrywała 60% ich dziennego zapotrzebowania kalorycznego - eng. wiki (insulinooporność).
W tym artykule nie ma pełnych informacji odnośnie diety szczurów, i jaką jej część zapotrzebowania energetycznego zastąpiono fruktozą, dzięki czemu ów artykuł nie ma żadnej wartości naukowej.
P.S. cukier nie powoduje
No słucham argumentów.
Jesli chodzi o cukrzycę to jest faktem, że jest ona chorobą genetyczną, którą się dziedziczy i są już nawet wyselekcjonowane geny które za to odpowiadają. Dotyczy to jednak tylko cukrzycy typu 1, która stanowi 10%
Zawsze powinno się zajrzeć do oryginału http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352396416301438 doi http://dx.doi.org/10.1016/j.ebiom.2016.04.008
Dieta bogata w wiadomy syrop powoduje zmiany metaboliczne (również w mózgu), które manifestują się między innymi zmianą profilu ekspresji wielu genów. Dwa geny Bgn i Fmod prawdopodobnie regulują ten proces. DHA odwraca te zmiany. Badania zostały przeprowadzone na szczurach nie wiadomo
Wygląda mi to bardziej na materiał reklamowy dotyczący Omega-3 niż publikację naukową z prawdziwego zdarzenia.
@Woytek007: a w procesie fermentacji "to gówno" zostaje rozłożone