Jak się robi szyneczkę dla wykopków ?
zainspirowany dyskusją o wyższości "profesjonalnej" produkcji mięsa nad szyneczką od dziadka postanowiłem pokazać jedną maszynę.
Noli5 z- #
- #
- #
- #
- #
- 137
- Odpowiedz
zainspirowany dyskusją o wyższości "profesjonalnej" produkcji mięsa nad szyneczką od dziadka postanowiłem pokazać jedną maszynę.
Noli5 z
Komentarze (137)
najlepsze
Przyprawy, sól peklowa, - do 10zł
Robimy 12% roztwór soli wagowo (1l wody to około 1kg) do roztworu dodajemy przyprawy (co kto lubi), ja lubię dużo czosnku, pieprz ziołowy i kminek
Szynkę wrzucamy do miski, aby moczyła się w przyprawach
Całość wrzucamy do lodówki na 24h
Następnego dnia wrzucamy całość w rękaw do pieczenia
Całość do piekarnika i w 180 stopniach pieczemy 0,5h
@Arachnofob: no tak średnio bym powiedział, a co z tym co jest ładowane do mięsa w czasie "produkcji"?
Twój sposób oczywiście jest lepszy, ale chyba sam przyznasz, że trochę się zagalopowałeś z tą kontrolą. ;)
@VLAD_PALOWNIK: No tak, bo przecież jak sobie zrobisz szynkę w domu to jest wybitna, ale jak już lokalny wędliniarz zrobi to samo, to jest be i w ogóle trujące ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy same nastrzyki sa zle? Skadze. Wbrew pozorom, powinno sie je robic. Kwestia tylko jak bardzo ma zwiekszac sie przez to wydajnosc miesa. Pojdziecie do sklepu, to kupicie wedline ktora powstaja ze 120gram miesa i wiecej na 100g gotowego produktu, kupicie wedline, ktora powstaje mniej wiecej ze 100 gram miesa na
@sylwek2k: Złe. Taką "nastrzykniętą" wędlinę przechowasz w lodówce ze 3 dni i się zepsuje. "Zwykłą" możesz położyć na miesiąc...
@sylwek2k: Nie prawda - sklepy oszukują i możesz kupić szynkę za 35zł o zawartości 70% mięsa. Dlatego etykiety są tak trudno dostępne.