Na czym smażyć by nie szkodzić zdrowiu.
Jerzy Zięba opowiada o olejach do smażenia i podpisanej ostatnio ustawie o żywieniu dzieci w szkołach. Pozdrawiam z za pysznego kotleta pieczonego na oleju kokosowym.
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/ArtyQ_gYfGJiySRe,q52.jpg)
- #
- #
- #
- 275
Jerzy Zięba opowiada o olejach do smażenia i podpisanej ostatnio ustawie o żywieniu dzieci w szkołach. Pozdrawiam z za pysznego kotleta pieczonego na oleju kokosowym.
Komentarze (275)
najlepsze
Tak powinna się odbywać każda dyskusja na świecie - poprzez tłumaczenie a nie walczenie i nakazywanie.
Jak chcecie kupić olej kokosowy, zastanówcie się nad tym, czy chcecie mieć aromat kokosa w żarciu. Do schaboszczaka niezbyt bardzo pasuje, więc używamy rafinowanego oleju. Natomiast jak ktoś się bawi w kuchnie wschodnią i kurczaki z warzywami w sosach to nierafinowany jest ok. Propozycja taka, żeby nie kupować w okresie przedświątecznym, bo w sklepach typu "kuchnie świata" jest 10 krotna przebitka cenowa. Słoik 500ml KTC rafinowanego
@troodon: Ale @marlow pisze o rafinowanym (ten z KTC jest rafinowany). Zresztą, nierafinowany kokosowy i tak ma większą temperaturę dymienia niż choćby olej. I jest najlepszy jeśli mocno trenujesz albo się odchudzasz.
PS. beka z wykopków, że minusują za zadanie pytania xD.
jednonasycone - smażyć ale krótko - np. oliwa, olej rzepakowy
wielonienasycone - na zimno - np. olej słonecznikowy, kukurydziany, arachidowy
dziękuję za uwagę
p.s.
a jeśli można to wystrzegać się potraw z głębokiego tłuszczu, smażonych, grillowanych..
a przede wszystkim wystrzegać się izomerów tłuszczów trans - i to jest całe zuo tego świata!
Smażenie na oleju rzepakowym, słonecznikowym, oliwie z oliwek w domu raczej nie
Pan Zięba chyba żyje jeszcze latami 80 gdzie był problem z dużą ilością kwasu erukowego w oleju rzepakowym i naciągając rzeczywistość to uważano że po dłuższym stosowaniu się umiera. Teraz kwasu erukowego nie ma, uzyskano to poprzez modyfikację
w sensie- do tej pory mówił o jakichś konkretnych wiązaniach / substancjach, pierdu pierdu które szkodzą, aż tu nagle taki ogólnik- złe bo modyfikowane... a nie jest istotne co zostało zmodyfikowane i w jaką stronę?
wydaje mi się, że ten temat to dla pana eksperta "czary" więc unika i wszystko z
http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=110
żeby nie było że bzdury bo Pan "autorytet" naturoterapeuta z filmu mówił- skład rady instytutu, który to opracowywał
http://www.izz.waw.pl/pl/rada-naukowa-10
http://www.naturalna-medycyna.com.pl/10-sprawdzonych-zdrowotnych-wlasciwoci-oleju-kokosowego.html
Łączy szeroko znane i uznane fakty, z informacjami niepewnym aby wyciągnąć wnioski często sprzeczne z nauką.
Ale dzięki odpowiedniej konstrukcji swoich twierdzeń - łatwiej mu znaleźć wyznawców.
Co ważne - jego wnioski z założenia muszą być sprzeczne z nauką, inaczej wyznawcy nie będą tak zdeterminowani.
Badania naukowe często są niejednoznaczne, budzą kontrowersje. Tworzą się obozy zwolenników i przeciwników różnych zaobserwowanych zjawisk. Czasami można nawet powiedzieć ile osób tyle zdań, a w przypadku Pana Zięby istnieje tylko prawda objawiona. Jeśli
@ArtyQ: Ale wiesz, że pieczenie != smażenie?
@ArtyQ: (╥﹏╥)
@marietta335: mnie 2 lekarki powiedziały żeby jeść jednak gotowane, w tym jedna w trakcie badania usg brzucha, to nawet nic jej nie mówiłem tylko zrobiła badanie i już wiedziała że jem surowe. ale wszystko było niby ok. poszperałem trochę w necie i jeden rabin mówi tak drugi nie więc bądź tu mądry
https://www.youtube.com/channel/UCnAX2kPJ32Kyvr-BfTnDjkQ
Punkt dymienia olejów
Pewne składniki jak mięso pod postacią steków czy innych kotletów należy smażyć na bardzo rozgrzanym oleju, inaczej robi się gówniane i niejadalne.