Moja babcia wspominała, że jakieś 80-85 lat temu razem z rodziną jedli gołębie i nie było w tym nic dziwnego. Do dziś zachowaliśmy rodzinne przepisy dania z tych ptaków. My po prostu przez hodowle przyzwyczailiśmy się, że mięso to krowy, świnie i kurczaki. Ale ludzie od wieków jedli też inne zwierzęta.
np. Kaczki :) znowu powróciły do łask,od 4 lat przybywa przepisów na różne potrawy z tych ptaków,ale jeszcze tylko rok i znów zapomnimy o potrawach z tych ptaków.Ot tak taka Polska kuchnia.
Gołąb ma bardzo smaczne mięso, jest co prawda dużo ciemniejsze i nieco twardsze niż kurze, ale rosół wychodzi z niego pierwsza klasa - smaczny, wyrazisty i wcale nie tłusty :)
Miałam kiedyś taką dziwną sąsiadkę, która rozprawiała się z osiedlowymi gołębiami w ten sposób, że robiła z nich rosół. Nawet pisklaki się nie uchowały.
Okropność. Rozumiem, że można nie lubić tych ptaków, ale dlaczego nie ma przepisu zabraniającego znęcania się nad gołębiami? Odkąd pamiętam z mamą zawsze ratowałyśmy np oblane oranżadą) gołębie, aby wypuścić je następnego dnia. Co komu przeszkadza ptaszek?
Komentarze (20)
najlepsze
http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1368&TabOrgID=1541&LangId=0&AnnouncementId=11585&ModulePositionId=1903
Rosół z gołębia jest pyszny, ale nie wiem, czy zdecydował bym się na ugotowanie go z ptaka żyjącego w mieście i przegrzebującego codziennie śmietniki.
Czym się gołąb od kury różni? W smaku trochę. :P
W umie takie kury sobie siedzą w klatkach i świata nie widzą, a gołębie sobie latają, jedzą co chcą, więc mają chyba lepsze życie.
A co do jedzenia królików i koni.
Króliki są równie pyszne co gołębie, a koni się nie je z prostego powodu, są baaardzo drogie a mało smaczne. :P
Ja tam zwierzęta uwielbiam,