Wielkanoc po staropolsku: wódka z chrzanem, studzienina i jajecznik
Przy świątecznym staropolskim stole było tłusto, mięśnie i chrzanowo, ponieważ jedzenie korzenia miało przynosić szczęście. W zwykłych domach dania z jaj obficie okraszano kiełbasą, a na dworach możnych do jajecznicy trafiał barani tłuszcz i...cytryny.
mamkuchnie z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 1
- Odpowiedz
Komentarze (1)
najlepsze
1. Kiełbasy, szynki, boczki czy kto co tam ma z wędlin, pokroić w plastry i smażyć w tłuszczu.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki
3. Biały ser doprawić solą i pieprzem i zapiec w piekarniku aż do mocnego zarumienienia na pograniczy przypalenia.
Wszystko razem wymieszać i dodać utarty