@scribe: Generalnie nie za wiele ugrasz. Możesz na płycie ustawić moc grzania na maksimum i nie zmniejszać jej aż do końca ekstrakcji, to pomoże. Celem jest równa ekstrakcja kawy, bez przerw, "plucia" i charakterystycznego "pyrczenia". Więcej nt. płyty grzewczej i ogólnie kafetierki w linku pod koniec tego filmu.
@#!$%@?: Jeśli kupujesz kawę zmieloną, to niestety nie za wiele możesz od niej oczekiwać. To jak z jabłkiem: nie kupujesz jabłka obranego i posiekanego na tysiące kawałków, jeśli masz ochotę na świeże i chrupiące, prawda? Cała zabawa dotyczy grubości zmielenia. Kawy mielone w paczkach mają formę pyłu dlatego wietrzeją bardzo szybko. Poza tym, każda metoda parzenia wymaga innej grubości. To jak z gotowaniem: nie możesz wszystkiego gotować na jednym ustawieniu palnika.
Komentarze (13)
najlepsze
Pozdro!
Cała zabawa dotyczy grubości zmielenia. Kawy mielone w paczkach mają formę pyłu dlatego wietrzeją bardzo szybko. Poza tym, każda metoda parzenia wymaga innej grubości. To jak z gotowaniem: nie możesz wszystkiego gotować na jednym ustawieniu palnika.
Pozdro!