@stylap: Było kiedyś wykopalisko ta temat tej pasty że w większości krajów europy ludzie jej nie kupują bo jest najgorsza a w PL jest ona zawsze i coś w tym jest zawsze jest przeceniona z 10,99 na 8,99 lub cos takiego
Jeżeli to prawda to jest to super sprawa, tłuszcze trans to najgorsze dziadostwo, nachodzi tylko taka smutna konkluzja że u nas jedzenie to dalej syf (╯︵╰,)
A co na to nasz Rząd i Prezydent? Czy zamierzają zrobić cokolwiek w celu wydłużenia niezbyt imponującej na tle Europy długości życia Polaka? Liczę na interesujące pomysły.
brawo Norwegia! Precz z trans-gówno-żywnością. Świat schodzi na psy, umieszczają nam w żarciu coraz gorsze rzeczy i się dziwią, że nagle wszyscy mają alergie, jest więcej zachorowań na raka, cukrzycę - a swoją drogą to napędza przemysł farmaceutyczny, bo przecież sama chemioterapii to w USA jeden z lepszych biznesów!
Codziennie zajadam się kanapkami z margaryną i nic mi nie jest, ale teraz trochę się boję czy jakiś wykopowy ekspert może mnie uświadomić czego powinienem się obawiać? ( ͡°ʖ̯͡°)
I dobrze zrobili. Jeśli coś podtruwa ludzi a jednocześnie jest zbędne bo można bez problemu zastąpić to innym, lepszym jakościowo i nieszkodliwym dla zdrowia składnikiem, to popieram z całych sił. Zwłaszcza, jeśli to coś dodawane jest do produktów będących częścią codziennego jadłospisu dużej części społeczeństwa. Cieszę się, że margaryna nigdy mi nie smakowała i nie podtruwałam się tym codziennie przy śniadaniu.
Dobre posunięcie? Z jakiej dupy strony Państwo ma mi zakazywać co mogę jeść a co nie? Chcę się otruć to się k$#%a otruję! Jak będę chciał to będę jadł margarynę łyżkami, co urzędasom do tego?!
@T34v2: Próbując kupić danie gotowe jest niesamowicie trudno znaleźć w tej chwili coś bez tłuszczy trans. Często szukam po półkach i idę dalej z pustym koszykiem, bo syfu nie będę kupować. Oddzielny dział dla syfu trzeba zrobić zamiast zakazywać i będzie super.
Komentarze (118)
najlepsze
Po prostu polskie produkty są tak beznadziejne, zę nawet kiepskie produkty z "Zachodu" uważane są u nas za świetne.
Skoro na papierosach ostrzega się społeczeństwo, to czemu ludzi nie informować o potencjalnych szkodliwych właściwościach jedzenia?
Na każdym produkcie spożywczym powinno się umieszczać:
- dokładny skład, w kolejności ilościowej,
- kaloryczność,
- pochodzenie,
- sposób uprawy/chowu,
- czy GMO czy nie,
- zalecane/dopuszczalne dzienne spożycie,
- informacje o wpływie obróbki (np. obróbka cieplna) na produkt i jego właściwości,
- skutki ewentualnego nadużycia produktu.
Jest wiele produktów spożywczych które
Dobrewiadomości.net?
Komentarz usunięty przez moderatora