Swojego czasu dorabiałem w pizzerii... Z tego co wiem, ciasto gdy wyrasta do góry troszkę kurczy się w średnicy, sam placek przykrywający patelnię/siatkę zawsze wychodził z pieca te kilka cm mniejszy. Do tego w sieciówkach zazwyczaj ciasto jest dostarczane w postaci gotowych kul ciasta o określonej gramaturze, znając wyśrubowane normy jezeli chodzi o wyrobienie takiej kuli ciasta do danej średnicy, jest ono niedostatecznie długo wyrabiane, czyli z czasem wraca do pierwotnego kształtu
@darowiec: tylko jak to jest, że w malutkiej pizzerio/kebabowni, do której chodzę zawsze rozmiar się zgadza, nigdy nie razi, a sieciówka nie potrafi sobie z tym poradzić.
Polecam pizzerie Romina w Gdańsku na ulicy hynka (do znalezienia w Google maps). A polecam dlatego bo jestem ich klientem od wielu lat, chce aby istnieli dalej. Nie mają dowozu, wystrój słaby, jednak pizza jak z Włoszech!
Komentarze (409)
najlepsze
@mushu: nie wiem, miałem wątpliwości ale napisałem jak napisałem
a nie.. w sumie to nie wiem czy polecam