Oleje - jakie do smażenia, jakie do stosowania na zimno
Zastanawiałeś się z jakich olejów korzystać w danych sytuacjach? Zapraszam do lektury.
Malutor z- #
- #
- 55
Zastanawiałeś się z jakich olejów korzystać w danych sytuacjach? Zapraszam do lektury.
Malutor z
Komentarze (55)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Ghee to odmiana masła klarowanego.
Dalej
Różne źródła podają różne informacje o najzdrowszych tłuszczach. Najczęściej wskazywane są:
olej rzepakowy,
masło
O olejach palmowych i słonecznikowych nie wspominam, bo to prawdopodobnie zabójstwo dla prostaty i p----i.
Do smażenia najlepsze są: olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy i oliwa rafinowana lub z drugiego tłoczenia. Trzeba też pamiętać, że wielokrotne ogrzewanie tłuszczów roślinnych niszczy ich właściwości. Dlatego po smażeniu należy wylać zużyty olej. Natomiast do sałatek i surówek lepiej dodawać olej lniany, z pestek winogron lub oliwę z pierwszego tłoczenia (extra virgin). Do smażenia lepiej ich nie używać, bo wysoka temperatura niszczy cenne składniki.