Ustawa przeciw daniom z mikrofalówki w restauracjach
We Francji weszła w życie we wtorek ustawa zobowiązująca restauracje do informowania, które z serwowanych dań są naprawdę przygotowywane na miejscu, a nie pochodzą z dostaw hurtowych. Przygotowane na miejscu będą oznaczone specjalnym znakiem.
darosoldier z- #
- #
- #
- #
- #
- 88
Komentarze (88)
najlepsze
Moim zdaniem klient ma prawo do informacji o produkcie, dzięki czemu może porównać go z tym co oferuje konkurencja i dokonać świadomego wyboru.
Informacja o produktach i towarach to podstawa do świadomego wyboru a to jest jeden z warunków rynku doskonałego. Wolny rynek nie polega na tym przecież, żeby klienta oszukiwać ale by konkurować i wygrywać walkę lepszym towarem i do tego moim zdaniem zmierza obowiązek zaznaczenia które danie robimy w lokalu a które odgrzewamy.
Uczą na tym na makro i mikroekonomii i ja
Fun fact: warzywa z mikrofalowki zachowuja wiecej witamin w porownaniu do gotowanych na parze
Wszystkie są dzisiaj łowione, nawet pangi.
PS. Na Cyprze w większości restauracji, które widziałem istnieje zaznaczenie w menu, które potrawy rybne (i z owoców morza) są przygotowane ze świeżych produktów a które z mrożonych. Nie wiem czy to ustawowo, czy dotyczy całej wyspy (w sensie greckiej części), ale bardzo mi się to podobało.
Można przyjąć zasadę, że jeśli jakaś regulacja jest konieczna dla funkcjonowania rynku, to nie jest z nim sprzeczna - tak jak podatek, który jest przecież pewnym ograniczeniem, a jednocześnie jest konieczny dla utrzymania wymiaru sprawiedliwości, umożliwiając
@krootki: pozostaje tylko skrajne centrum ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)