Ogólnie rzecz biorąc Lidl w Polsce jest droższy niż w Niemczech. Na Węgrzech też zauważyłem, że większość rzeczy jest tańsza... Także to pewnie jeden z niewielu wyjątków. Jakby dali cenę 110zł/kg to pewnie już by tego prawie nikt nie kupił. A przy 70zł/kg i dobrej reklamie pewnie niejeden się skusi.Sam w sumie sobie trochę na spróbowanie wziąłem.
@Lysy_z_Oporowa: ta polędwica brazylijska za 70zł/kg jest tańsza, niż sprzedawana w Lidlu na co dzień - ta zwykła polędwica wołowa w czarnych paczkach kosztuje ponad 80zł/kg.
Byłem niedawno na weekendzie w Berlinie i ogólnie ceny zaskoczyły mnie pozytywnie. Za 2-3 euro dało się kupić kebaba, dość dobre wino czy czteropak piwa. Kilogram tureckiego sera (coś podobnego do fety, tylko mniej słony), shisha w lokalu na cztery osoby - 5 euro. Nawet komunikacja miejska miała porównywalne ceny - dwugodzinny bilet coś kolo 2.5. Przy uwzględnieniu, że za proste prace ze znajomością jezyka dostaje się 10 euro za godzine, jakość
Z wołowiną jest tak, że Niemiec w EUro kupuje niemiecką krowe a Polak polską, dlatego polska wersja jest tańsza bo rolnik mniej sobie u nas życzy niż w Niemczech, stąd różnica. A nazwa brazylijska mogła być i irańska, ale mniej skoczne hasło by wyszło.
@mpmp-pmpm: W Polsce bardzo rzadko hoduje się rasy mięsne bydła. Powoduje to, że polska wołowina rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny. Czasem można spotkać w Polsce w sprzedaży mięso wołowe argentyńskie czy amerykańskie, z typowych ras mięsnych. Charakteryzuje się ono zupełnie innymi właściwościami kulinarnymi – np. nie staje się twarde w procesie duszenia.: Wikipedia
Komentarze (88)
najlepsze
@madtrexx: To naprawdę jest mięso z Brazylii.
@mpmp-pmpm: W Polsce bardzo rzadko hoduje się rasy mięsne bydła. Powoduje to, że polska wołowina rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny. Czasem można spotkać w Polsce w sprzedaży mięso wołowe argentyńskie czy amerykańskie, z typowych ras mięsnych. Charakteryzuje się ono zupełnie innymi właściwościami kulinarnymi – np. nie staje się twarde w procesie duszenia.: Wikipedia
ale i tak "nice try"
Komentarz usunięty przez moderatora