@snob: do wszystkiego. Jest neutralny w smaku w przeciwieństwie do oliwy z oliwek, który ma charakterystyczny zapach i smak. Osobiście używam oleju z pestek winogron do sałatek i sosów na bazie oleju.
Ja wiem że oliwa jest zdrowa, ale paskudna w smaku. Jeszcze jak idealnie świeża i odrobina na sałatce to OK. W pozostałych przypadkach to jakbym lizał starą maszyne do szycia.
Tylko trzeba uważać, bo ponoć większość extra virgin olive oil w supermarketach jest podrobiona. Ostatnio Bloomberg podawał, że 69% oliwy z oliwek w USA to podróbki - @gugas może jeszcze coś o tym?
@gugas: Jakiś czas temu pisały o tym brytyjskie gazety, było coś o tym, że mafia generuje przychody rzędu 5 miliardów dolarów rocznie na podrabianiu oleju i jakiś rok temu pisał o tym New Yorker...
Mi smakowały albańskie oliwy. Takie kupowane rano na lokalnym bazarku w Sarande. W butelce po wodzie mineralnej, wytłaczane w domu. Czyste, ze świeżą papryką lub ziołami. Tamże kupowałem pomidory, ser i oliwki. Wszystko razem - pycha. Żadnych eko certyfikatów, bio itp. Piękny kraj nie skażony głupimi przepisami ;)
A wśród oliwy z oliwek - najlepsza smakowo (i ponoć niezła jakościowo) jest z greckiej wyspy Zakynthos. Może to dlatego, że ta wyspa jest czymś w rodzaju rezerwatu/parku krajobrazowego, i o ile oliwki są tam uprawiane powszechnie, to nie jest to przemysłowa produkcja a raczej rodzinne hobby na zimowe wieczory, gdy nie ma turystów.
Niestety - u nas ciężko to kupić, czasem na lotniskach w sklepach wolnocłowych się trafia. Nie podaję tutaj
Jeden z najzdrowszych znanych olejów do smażenia, to olej ryżowy z temperaturą dymienia 230c. Ale podobno w ogóle trzeba unikać rzeczy smażonych, bez względu na sposób przygotowania.
Przymierzam się do kupna kokosowego, powiedz mi, czy jest sens smażyć na nierafinowanym? Czy nie stanie się wtedy tak, że wszystko to co w nim ocalało przy tłoczeniu na zimno zginie na patelni? Rozważam kupno nierafinowaego, tłoczonego na zimno jako uzupełnienie tłuszczu w diecie a rafinowany kokosowy tylko do smażenia.
Komentarze (149)
najlepsze
Najzdrowiej wychodzi chyba nie smażyć w ogóle. :)
Do sałatek itp. najbardziej nadaje się oliwa z oliwek (smakowo i dla zdrowia).
Niestety - u nas ciężko to kupić, czasem na lotniskach w sklepach wolnocłowych się trafia. Nie podaję tutaj
A na czym smażyc warzywa na patelnie?
a czemu słonecznikowy jest be?
Przymierzam się do kupna kokosowego, powiedz mi, czy jest sens smażyć na nierafinowanym? Czy nie stanie się wtedy tak, że wszystko to co w nim ocalało przy tłoczeniu na zimno zginie na patelni? Rozważam kupno nierafinowaego, tłoczonego na zimno jako uzupełnienie tłuszczu w diecie a rafinowany kokosowy tylko do smażenia.
Hm ciezko mi cos powiedziec o tym markach bo nie widzialem ich w sklepach (nie mieszkam w Polsce).
Probowalem tylko oleju firmy KTC, a teraz uzywam tego:
http://www.amazon.co.uk/Groovy-Food-Virgin-Coconut-Oil/dp/B006TW5OEK