Ja używam oliwy z oliwek tylko do zastosowania na zimno, czyli do salatek, do gazpacho czy oliwę smakową do pizzy, nawet nie wspomnę jak smakuje świeży chlebek z oliwą( polecam atomizery, czesto sa w koszykach w lidlu i biedrze) do smażenia definitywnie się nie nadaje gdyż te oliwy lepszej jakość jak mi hiszpanie tłumaczyli są słabiej filtrowane niż takie przemysłowe dlatego mają lepszy aromat ale też szybko się palą, pozatym wysoka temperatura
Muszę wykopać ten temat, ale nie z powodu znaleziska, tylko komentarzy na wykopie. Bardzo rzadkie zjawisko że w komentarzach można zlajeść coś cennego :)
Miałem niejednokrotnie okazję kosztować oliwy domowej roboty z regionu Kalabria we Włoszech i muszę wam powiedzieć, że różnica między domową a sklepową jest jak niebo i ziema lub bardziej niebo i piekło.
Kiedys kumpel dal mi butelke niefiltrowanej oliwy pochodzacej z rzemieslniczej rodzinnej tloczni gdzies na prowansalskim zapupiu. To byla najlepsza oliwa jaka jadlem, byla tak dobra, ze mozna bylo ja zajadac lyzka. Swieza bulka posmarawana ta oliwa, jak to sie mowi - czynila robote :)
@Razis: a co jest zlego w tluszczach nasyconych? Jak porownujesz zwykle maslo do oleju kokosowego to nie mam pytan ;)
Moze mnie jeszcze oswiecisz czemu wiekszosc kulturystow, i atletow wcina olej kokosowy a nie maslo?;)
Osobiscie znam 6 osob ktore startuja m.in. w Crossfit Games, semi-pro zawodach kulturystycznych i wszyscy na przestrzeni ostatnich lat polecali olej kokosowy jak podstawowe zrodlo tluszczu.
Komentarze (149)
najlepsze
@gugas: Nieprawda! Zwłaszcza jeśli ma być wykorzystany do smażenia.
Rafinowany ma gorszy smak i mniej witamin, ale:
jest mniej zanieczyszczony środkami ochrony roślin
ma mniej szkodliwych produktów utleniania
ten sam korzystny stosunek omega 3 do omega 6
i nadaje się do smażenia
@DamianParol:
Skład ilościowy nie jest
Polecam zapoznac sie chociazby z olejem kokosowym.
Zdrowy, tlusty, nadaje sie do smazenia, pieczenia, niektorzy jedza go nawet prosto ze sloika (aby uzupelnic diete w zdrowy tluszcz).
Ma wysoka temp. spalania, do tego wplywa pozytywnie na metabolizm.
Jest praktycznie podstawowym tluszczem w dietach typu "High Fat, Low Carb."
Moze mnie jeszcze oswiecisz czemu wiekszosc kulturystow, i atletow wcina olej kokosowy a nie maslo?;)
Osobiscie znam 6 osob ktore startuja m.in. w Crossfit Games, semi-pro zawodach kulturystycznych i wszyscy na przestrzeni ostatnich lat polecali olej kokosowy jak podstawowe zrodlo tluszczu.
W zasadzie nic zdrowego, frytura do długiego smażenia i tyle.
Podpis pod zdjęciem starszego pana z oliwkami w dłoni: "Ten pan pije oliwę od 86 lat! (żartuję, jest nieco młodszy!)"