a od kiedy tluszcze sa zdrowe? Powinno ich sie przyjmowac absolutne minimum, dokladnie tyle, ile potrzebnych jest do syntezy niektorych zwiazkow w organizmie, a to na prawde sladowe ilosci i calkowicie wystarcza to, co jest zawarte naturalnie w siwezych warzywach, czy orzechach.
Ani plynnych, ani stalych tluszczow nie trzeba uzywac w ogole.
Poza tym sa duzo zdrowsze oleje, chocby lniany, rzepakowy, czy kokosowy.
@dzikireks: to nie tłuszcze, a węglowodany nam szkodzą, i powodują, że rośnie brzuch!
Upowszechnianie niskotłuszczowego modelu żywienia i ograniczenia tłuszczów zwierzęcych, a także zalecanie zwiększenia spożycia ziaren zbóż i pokarmów węglowodanowych zgodnie z wszędzie pokazywaną piramidą żywieniową nie doprowadziło do poprawy zdrowia wśród ludności, a wręcz odwrotnie - spowodowało jego pogorszenie.
Zjadanie większej ilości węglowodanów stymuluje trzustkę do wytwarzania większej ilości insuliny która wzmaga apetyt przez gwałtowne obniżenie poziomu glukozy
@gugas: tłusz i cukier to to samo. Nadmiar cukru jest konwertowany do tłuszczu, a tłuszcz w razie potrzeby zamieniany w węglowodany.
Tłuszcz jest postacią zapasową, którą organizm może składować, dlatego jego odkładanie rozpoczyna się, gdy przyjmujemy więcej cukrów, niż spalamy.
Szkodliwość tłuszczu zjadanego natomiast polega głownie na jego działaniu na ściany tętnic - usztywnia je, uwrażliwiając na wszystkie procesy zwyrodnieniowe.
Oczywiście, że oliwa jest lepsza niż na przykład masło, czy
Komentarze (149)
najlepsze
Ani plynnych, ani stalych tluszczow nie trzeba uzywac w ogole.
Poza tym sa duzo zdrowsze oleje, chocby lniany, rzepakowy, czy kokosowy.
Informacja
Upowszechnianie niskotłuszczowego modelu żywienia i ograniczenia tłuszczów zwierzęcych, a także zalecanie zwiększenia spożycia ziaren zbóż i pokarmów węglowodanowych zgodnie z wszędzie pokazywaną piramidą żywieniową nie doprowadziło do poprawy zdrowia wśród ludności, a wręcz odwrotnie - spowodowało jego pogorszenie.
Zjadanie większej ilości węglowodanów stymuluje trzustkę do wytwarzania większej ilości insuliny która wzmaga apetyt przez gwałtowne obniżenie poziomu glukozy
Tłuszcz jest postacią zapasową, którą organizm może składować, dlatego jego odkładanie rozpoczyna się, gdy przyjmujemy więcej cukrów, niż spalamy.
Szkodliwość tłuszczu zjadanego natomiast polega głownie na jego działaniu na ściany tętnic - usztywnia je, uwrażliwiając na wszystkie procesy zwyrodnieniowe.
Oczywiście, że oliwa jest lepsza niż na przykład masło, czy
a o maśle maślanym?