Polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi
Początek października czyli czas grzybobrania, w tym roku na szczęście obrodziły. Trzeba więc wykorzystać ten czas i najeść się świeżych , pachnących lasem grzybów do syta. Przecież kolejna szansa trafi się dopiero za rok. Jednym z pewniaków, eksponujących cudowny smak grzybów jest polędwiczka wieprzowa z grzybami. Dlaczego polędwiczka? Bo ma delikatny smak i nie dominuje nad grzybowymi aromatami. Danie jest dość wykwintne, w sam raz na niedzielny, październikowy obiad.
Składniki ( dla 4 osób)
Trochę mniej niż kilogram polędwiczek wieprzowych.
0,5 kg maślaków
0,5 kg podgrzybków
2 cebule
pół kostki masła
150 mililitrów słodkiej śmietany 30%
Przygotowanie
1. Umyte grzyby obgotować przez około jedną godzinę, dodać do smaku jedną całą cebulę
- Oczyść mięso z błon.
- Posolone i popieprzone polędwiczki zarumienić na maśle ( najlepiej sklarowanym) a potem dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Z czasem można dodać wyjętą z grzybów całą cebulę.
- Odcedzić grzyby
- W rondelku zeszklić na maśle drobno posiekaną cebule.
- Dodać przygotowane grzyby. Dusić razem około 5 minut.
- Dolać śmietanę. Już nie zagotowywać
- Uduszone polędwiczki pociąć w poprzek na kawałki grubości około 1 i pół centymetra. Ułożyć na talerzu a obok spora porcję grzybów.
- Podać z ziemniakami oprószonymi koperkiem i kieliszkiem białego wina. Sam jadłem zDel Comune di Gavi Etichetta Nera , smakowało wyśmienicie.
Komentarze (2)
najlepsze
Zawsze mi się wydawało, że grzyby można zbierać praktycznie cały rok, ba nawet pod śniegiem można znaleźć.