WITAM KUCHARZY Z WYKOPU!
To moje pierwsze znalezisko z gatunku #
gotujzwykopem więc liczę na wyrozumiałość, starałem się zrobić to najdokładniej jak się da :)
Wczoraj spróbowałem z dziewczyną, zrobić coś całkiem nowego (właściwie to ja zdjęcia robiłem a ona danie :P) - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim. Obecnie jest dobry sezon na łososia i szparagi więc nie jest to wcale danie drogie do przyrządzenia. Banalne w przygotowaniu, a bardzo smaczne i zdrowe!
Dobra zaczynam, najpierw składniki, porcja dla 2 osób:
Po kolei co widać na zdjęciu
- świeży filet z łososia 300g (kupiony w biedrze za około 12zł)
- pęczek szparagów 500g (kupiony w lidlu za 7zł), do dania zużyłem jakieś 250g
- ciasto francuskie (kupione w lidlu 3,2zł)
- koperek
- 1 łyżka stołowa musztarda (najlepiej ziarnista, ale ja użyłem tego co miałem)
- 3 łyżki stołowe śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyzka stołowa soku z cytryny
- 1 jajco
- pierz i sól
Ponadto potrzeba nam do przyrządzenia brytfanka, folia aluminiowa, trochę oleju i piekarnik z możliwością osiągnięcia temperatury 220stopni :D
Dobra to teraz przygotowanie:
1) Odrywamy od fileta z łososia skórę
2) Rozwijamy kupione ciasto francuskie na stole (lub kuchence) i kładziemy na nie nasz filet z rybki. Solimy i pieprzymy wedle uznania, wystarczy z 1 strony.
3) Wybieramy najcieńsze szparagi (są najlepsze, ponieważ robią się mięciutkie) odkrawamy twarde końcówki, a następnie układamy je na naszej rybie. (można wpierw szparagi ugotować lekko na parze przez 10min, dzięki temu będą one bardzo miękkie, rozpływające się w ustach)
4) Nadszedł czas na sos, który jest banalnie prosty. Do miski wrzucamy 3 łyżki śmietany, 1 łyżkę musztardy, posiekany drobno koperek i łyżkę soku z cytryny, a następnie wszystko porządnie bełtamy!
5) Przygotowany sosik nanosimy łyżką na wierzch naszych szparagów
6) Następnie zawijamy naszego rybaka w ciasto, a brzegi sklejamy najlepiej widelcem
7) Brytfankę ( może to być zwykła blacha) wykładamy sreberkiem i smarujemy je lekko olejem roślinnym, aby nam ciasto się nie przykleiło w czasie pieczenia.
8) Ostatnia czynnością będzie rozbełtania 1 jajca i posmarowanie nim wierzchu ciasta.
9) Wkładamy nasze danie do piekarnika na 20 min w 220 stopniach. Po upływie czasu wyciągamy z piekarnika takie oto cudo:
Czas przygotowania dania to jakieś 10 minut+20 min na pieczenie. W pół godziny mamy przepyszny obiad, który możemy np zaserwować Tacie w dniu jego święta, czyli dzisiaj!
A oto grono pomocników i wygłodniały pyszczek jednego z nich, życzy wszystkim smacznego!
DZIĘKUJE I ŻYCZĘ SMACZNEGO! :)
Komentarze (54)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
propsy !
Polecam do łososia taki "sos":
-musztarda francuska (ta z gorczycą, nie żadna dijon)
- z 2-3 łyżeczki miodu (odpowiednio w stosunku do ilości musztardy - żeby się nie lało)
- dużo kopru, cały pęczek
Szkoda tylko, że ostatnio jest taki boom na łososia i wszyscy zapomnieli o naszych rodzimych rybach.
Kiedyś popierałam rodzime firmy, bo przecież polskie to dobre,lepiej dać zarobić swojemu niż obcemu itd. Po ostatnich aferach mam wrażenie, że wszystko jedno skąd jest