Polędwiczki wieprzowe w sosie z sera pleśniowego
Lekkie i łatwe w przygotowaniu danie, idealne na romantyczną kolację we dwoje lub po prostu zwyczajny obiad. Porcja dla 2-4 osób, całkowity koszt ~60zł, czas przygotowania około godziny w tym 50 minut pieczenia.
Składniki
Danie główne:
* Dwie polędwiczki wieprzowe
* 20 dkg sera pleśniowego z niebieską pleśnią
* Pół kostki masła
* Młode ziemniaki, ilość wedle uznania i poziomu głodu. Do tego dania użyłem około pół kilograma.
* Zioła prowansalskie, pieprz i odrobina soli
Proponowana surówka:
* Świeże pomidory i papryka
* Pomidory suszone i ostra papryczka z serem by Kaufland
* Świeża rukola
* Kapusta pekińska
* Oliwa z oliwek
* Zioła prowansalskie
Do przygotowania potrzebne są też wykałaczki oraz odpowiednio duże naczynie żaroodporne. Może być szklane, ja zdecydowałem się na ceramikę:
Zaczynamy od wyczyszczenia polędwiczek z błon. Oddzielają się łatwo po lekkim "uszczypnięciu" mięsa, co bardziej oporne trzeba potraktować nożem. Czyszcząc trzeba uważać, żeby nie odrywać samego mięsa, delikatność to podstawa :)
Oczyszczone polędwiczki nacinamy wzdłuż przez całą długość. Głębokość nacięcia powinna być taka, żeby mięso się nie rozerwało, czyli powinno zostać około 1cm:
Nacięte polędwiczki przecinamy wszerz, na 2-3 kawałki w zależności od upodobań. Kawałki nie powinny być zbyt krótkie, skurczą się w trakcie pieczenia:
Do każdego kawałka wkładamy pokruszony ser pleśniowy, wchodzi go dużo i jest pyszny więc nie ma co oszczędzać :) Następnie każdy kawałek spinamy wykałaczkami tak, żeby ser był w środku ale nie zamknięty całkowicie. Tak przygotowane polędwiczki układamy w uprzednio wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, zostawiając miejsce na ziemniaki. Nie trzeba smarować grubo, jak widać na zdjęciu, masła nie widać :)
Aby polędwiczki nie czuły się samotne, dokładamy im do towarzystwa pokrojone w zgrubną kostkę młode ziemniaki. Całość posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i pieprzem. Wedle uznania można dodać soli (ja nie używam), należy jednak pamiętać, że słony jest już ser pleśniowy
Całość posypujemy startym masłem, szczególną uwagę zwracając na obsypanie mięsa - dzięki temu nie wyschnie w trakcie pieczenia. Uważny czytelnik zauważył, że w pierwszym punkcie miałem przygotowane dwie kostki masła: jedna miękka do wysmarowania naczynia, druga świeżo wyjęta z lodówki do starcia na tarce:
Wstawiamy wszystko do rozgrzanego do
180 stopni pieca, czekamy 50 minut. W tym czasie można przygotować surówkę, czynność ta jest standardowa do bólu: kroimy wszystko na małe fragmenty, mieszamy z oliwą, odrobiną wody i przyprawami. Efekt może wyglądać np. tak:
Po 50 minutach nerwowego oczekiwania wyciągamy gotowe już danie z pieca, pamiętając o zasadach BHP :) Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze, wyciągamy dobrze upieczone i kruche polędwiczki z rozpuszczonym serem w środku oraz ziemniaczki miękkie w środku i z chrupiącą skórką. Ilość tłuszczu na zdjęciu wygląda nieco strasznie przez swoją nieprzezroczystość, ale w rzeczywistości nie ma go dużo i ani mięso, ani ziemniaki nie są nim nasiąknięte więc danie jest dość lekkie. Oczywiście sos maślano-serowy można (i należy :) ) wykorzystać do polania potrawy:
W ramach tradycji przedstawiam pomocnika bez którego jakiekolwiek gotowanie nie ma sensu, oto wyrwany z poobiedniej drzemki lew kanapowy Kacper w uprzęży bojowej:
Smacznego! :)
Komentarze (86)
najlepsze
Wybór naczyń podyktowany został patriotyzmem lokalnym :)
Różowe paski niech zobaczą, jakie fikołki chłop w kuchni potrafi wykonać ;)
Wykop jak z pejcza trzasnął.
Blubar pałer! :)
Dzięki za info :)
Moja uwaga: dla dwóch osób spokojnie wystarczy jedna polędwiczka (ok. 14 zł w Biedronce) - weszło w nią 200 g sera ;).
Ale przepis super! Wykop!
Z tych
Od kiedy krytyka jest czymś złym? Według ciebie jak rozumiem powinniśmy tu wszyscy przyklasnąć przepisowi? Skoro lubisz zachowywać się jak owca co to pójdzie za każdym to Twoje prawo, ale pozwolisz że ja swoich wyborów będę dokonywał sam i jeżeli będę miał ochotę podzielić się
Przewrotnie zapytam - przesadzasz z solarium?
Nie wiem do konca jak ten ser i ziemniaki zadzialaly, ale imo moze byc to za suche.
Szkoda troche miesa na takie rzeczy - nie lepiej wziac jakis inny kawalek ?
Ser ucierasz , rozgniatasz, miażdżysz wraz z czosnkiem i odrobiną gęstej śmietany, mięso wkładasz do foli / rękawa wraz z jagodami jałowca, i rozmarynem (najlepiej suszonym w gałązce)