Gotuj z Wykopem: domowej roboty majonez na Wielkanoc - wystarczy 5 minut
Podczas żbliżających się Świąt Wielkanocnych większość z nas zasiądzie do wspólnego śniadania na którym honorowe miejsce mają jajka. A mało co pasuje do jajek tak jak dobry, domowy majonez.
rzep z- #
- #
- #
- #
- #
- 63
Komentarze (63)
najlepsze
Ale wykop się należy.
Co do octu - to zamiennik (tanszy) soku z cytryny. Nie stosuj obu naraz.
Upominek na kolejną wykopocztę z głowy
http://www.youtube.com/watch?v=GbPF_rLpd9o&feature=player_embedded
@rzep: po zrobieniu tego majonezu jak długo może on stać w lodówce by się jeszcze nadawał do spożycia?
Wpakowalem do sloiczka i do lodowki.
ale k!@%a zbyt ladnie bylo... Zona rozbila sloiczek..... Aggghhhrrrrrrrrrr
do miski wrzucamy tyle żółtek ile łyżek musztardy (zależy ile chcemy)
i wlewamy olej tak jak w powyższym przepisie
następnie po uzyskaniu odpowiedniej ilości i barwy robimy pół szklanki roztworu aby rozrzedzić (1 łyżka cukru, 1 łyżka soli 1 szczypta kwasku cytrynowego) a następnie wlewamy go do majonezu powoli i mieszamy
Można zrobić majonez tylko z oliwy z oliwek?