Tort naleśnikowy z sosem pomidorowym
Od jakiegoś czasu chodziło za mną zrobienie takiego tortu, na który widziałam gdzieś przepis parę lat temu, ale później nie mogłam go znaleźć. Mniej więcej pamiętałam jak miało to wyglądać, więc spróbowałam zrobić i wyszło mi coś, co dzisiaj Wam opiszę :)
Składniki:
Naleśniki: (podejrzewam, że każdy umie zrobić, ale na wszelki wypadek podam :) )
- pół litra mleka
- ok. 13 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- ok. pół płaskiej łyżeczki soli
Sos:
- 250ml przecieru pomidorowego
- pół średniej papryki
- 1 średnia cebula
- 2 pomidory (myślę, ze można użyć samego przecieru, albo samych pomidorów)
- oregano
- łyżeczka koncentratu koncentratu (można pominąć)
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
(Oczywiście można dodać mięso, np. mielone, ale podejrzewam, że tort rozpadałby się przy krojeniu :) )
+ stary ser
Wrzucamy na garnka składniki na ciastko naleśnikowe i dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek.
Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Powinny być dość cienkie, żeby uzyskać jak najwięcej warstw. Mnie z tej porcji wyszło ich 8. Dobrze by było, gdyby miały w miarę równe brzegi, co mi niestety nie do końca wyszło ;)
Upieczone naleśniki na razie ostawiamy, a zajmiemy się sosem. Same naleśniki z tego przepisu są dość mdłe, więc sos powinien być ostry, by to zrównoważyć.
Paprykę, cebulę i pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do przecieru. Lekko podgrzewamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę albo kroimy jak najdrobniej.
Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Możemy dodać koncentrat
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na papierze układamy naleśnik, smarujemy sosem (nie za grubo, żeby nie wypływał) i posypujemy startym serem. Powtarzamy do wyczerpania składników.
Wstawiamy do piekarnika na pół godziny
I kroimy jak tort ;)
Smacznego!
Komentarze (72)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Ja bym dodał do tych pomidorów mięska mielonego, farsz pierwsza klasa.
"coś bardzo prostego" taaa to przyjdź i mi smaż te naleśniki