@prokpok: Uniwersalny przepis: Weź jakieś mięso, kilka warzyw, podsmaż wszystko z jakimiś gotowymi mieszankami przypraw i wrzuć w co tam chcesz: bułkę (danie tureckie), tortille (powstanie danie meksykańskie), połóż na ryż (danie chińskie) albo na makaron (danie włoskie) włala - gotuj z wykopem.
Po 5 minutach intensywnego smażenia kolendry całe olejki eteryczne idą w atmosferę. Druga sprawa to kurczak, nigdy nie próbowałem na dużym ogniu tyle czasu smażyć piersi, ale musi być bardzo, bardzo sucha.
@mmielnicki: Co do kolendry to masz rację, powinno się ją wrzucić praktycznie pod koniec smażenia. Jeżeli chodzi o kurczaka to jest on nasiąknięty olejem z marynatą, do tego chipotle, nie jest suchy.
To ma być ten wielki przepis i super wykonie osoby, która w innym wykopie z burrito stwierdziła, cytuję "to co ty zrobiłeś, nazwałbym bardziej jakimś naleśnikiem mielonym"...
Szczerze to nie widzę tu jakichkolwiek oznak 8 miesięcznej pracy w meksykańskiej restauracji w uk, wszystko z gotowców, jestem zawiedziony jak na takie doświadczenie i jak na takie komentarze w innym wykopie, jak ktoś pogrywa taką pewnością, to musi zrobić coś samemu, perfekcyjnie, inaczej blef
@neoandrew: No cóż... Zrobiłem to tak, jak robiliśmy w restauracji i schodziło tego najwięcej. Fajita jest genialna w swojej prostocie, uwierz, że jedyna różnica jaka jest pomiędzy tym domowym a tym w restauracji, to różnica podania, w restauracji podadzą ci na żeliwnym talerzu, osobno tortille i osobno sałatę lodową, ser, salse, guacamole. Tak to na prawdę wygląda, dlatego może być dla niektórych dziwne, że jest to taki banał. Wydaje mi się,
@mRzielony: ja robie w troche innej wersji przyprawowej - kurczaka marynuje w oliwie+curry. kiedys jeszcze uzywalam przyprawy, ktora miala nic nie mowiaca nazwe "seasonal", mozna ja bylo dostac w wiekszych marketach. do warzyw na patelni mozna dodac sos sojowy.
ogolnie polecam freestyle z przyprawami. fahita jest jak pizza, nawet jak nie jest pierwszej klasy, to i tak jest zajebista :)
Co generalnie daje marynata do fajity oraz chipotle - sos? Jakiś smak specyficzny? Bo poza tym to wygląda po prostu jak tortilla w okrojonej wersji. Placki sklepowe są generalnie dobre i ciężko niestety zrobić tak twarde i zbite, domowym sposobem. W większości przypadków się rozwalą/przemiękną. Chyba, że by czekać specjalnie aż się wystudzą, stwardnieją, po czym je podgrzać na lekko brazowo na patelni. Może by to coś pomogło, ale komu się chce
Co generalnie daje marynata do fajity oraz chipotle - sos?
@Lechu1777: chipotle na pewno daje ostrość, polecałbym poszukać sklepu z daniami świata i kupić chipotle w puszce, na pewno będzie o wiele lepsze niż wysuszona przyprawa
@kamiltbg: Wydawało mi się, że ma być szybko, prosto i smacznie. W jednej saszetce masz mix przypraw, jeżeli miałbym kupić każdą przyprawę oddzielnie i wymieszać (co dało by ten sam efekt) to nie kosztowało by to 3zł a 30zł. Myślałś, że kupię paprykę czy chilli, poczekam aż wyschnie i zetrę na pył?? Co do opakowania to pisze tylko jak masz samo mięso zamarynować, nie ma wzmianki o piwie, kwasku czy kolendrze.
Wrzucamy pokrojone piersi do miski, wlewamy troszkę oleju (2-3 łyżki stołowe), ok. 50ml. piwa (nie ma znaczenia jakiego, ja dolałem Tyskie). i marynujemy aż mięsko nabierze koloru.
Kuchnia meksykańska! Umiesz może zrobić tacos al pastor w polskich warunkach? Odkąd wróciłem po ponad miesiącu w meksyku nic mnie tak nie cieszy do jedzenia :(
Komentarze (85)
najlepsze
Szczerze to nie widzę tu jakichkolwiek oznak 8 miesięcznej pracy w meksykańskiej restauracji w uk, wszystko z gotowców, jestem zawiedziony jak na takie doświadczenie i jak na takie komentarze w innym wykopie, jak ktoś pogrywa taką pewnością, to musi zrobić coś samemu, perfekcyjnie, inaczej blef
@jutlandczyk: No, a ty o mielone się zbulwersowałeś.
Z tym piwem mi chodziło, że może czymś zastąpić?
ogolnie polecam freestyle z przyprawami. fahita jest jak pizza, nawet jak nie jest pierwszej klasy, to i tak jest zajebista :)
http://www.loruswatches.co.uk/index.php/products/rf853cx9
@Lechu1777: chipotle na pewno daje ostrość, polecałbym poszukać sklepu z daniami świata i kupić chipotle w puszce, na pewno będzie o wiele lepsze niż wysuszona przyprawa
A na zdjęciu z jakimiś przyprawami...
Możesz też dolać troszkę tequili a jak nie, to zostaw i nie dolewaj nic.
I kwasek wolałbym zastąpić sokiem z cytryny, chyba można?