@prokpok: Uniwersalny przepis: Weź jakieś mięso, kilka warzyw, podsmaż wszystko z jakimiś gotowymi mieszankami przypraw i wrzuć w co tam chcesz: bułkę (danie tureckie), tortille (powstanie danie meksykańskie), połóż na ryż (danie chińskie) albo na makaron (danie włoskie) włala - gotuj z wykopem.
Po 5 minutach intensywnego smażenia kolendry całe olejki eteryczne idą w atmosferę. Druga sprawa to kurczak, nigdy nie próbowałem na dużym ogniu tyle czasu smażyć piersi, ale musi być bardzo, bardzo sucha.
@mmielnicki: Co do kolendry to masz rację, powinno się ją wrzucić praktycznie pod koniec smażenia. Jeżeli chodzi o kurczaka to jest on nasiąknięty olejem z marynatą, do tego chipotle, nie jest suchy.
To ma być ten wielki przepis i super wykonie osoby, która w innym wykopie z burrito stwierdziła, cytuję "to co ty zrobiłeś, nazwałbym bardziej jakimś naleśnikiem mielonym"...
Szczerze to nie widzę tu jakichkolwiek oznak 8 miesięcznej pracy w meksykańskiej restauracji w uk, wszystko z gotowców, jestem zawiedziony jak na takie doświadczenie i jak na takie komentarze w innym wykopie, jak ktoś pogrywa taką pewnością, to musi zrobić coś samemu, perfekcyjnie, inaczej blef
@neoandrew: No cóż... Zrobiłem to tak, jak robiliśmy w restauracji i schodziło tego najwięcej. Fajita jest genialna w swojej prostocie, uwierz, że jedyna różnica jaka jest pomiędzy tym domowym a tym w restauracji, to różnica podania, w restauracji podadzą ci na żeliwnym talerzu, osobno tortille i osobno sałatę lodową, ser, salse, guacamole. Tak to na prawdę wygląda, dlatego może być dla niektórych dziwne, że jest to taki banał. Wydaje mi się,
@mRzielony: ja robie w troche innej wersji przyprawowej - kurczaka marynuje w oliwie+curry. kiedys jeszcze uzywalam przyprawy, ktora miala nic nie mowiaca nazwe "seasonal", mozna ja bylo dostac w wiekszych marketach. do warzyw na patelni mozna dodac sos sojowy.
ogolnie polecam freestyle z przyprawami. fahita jest jak pizza, nawet jak nie jest pierwszej klasy, to i tak jest zajebista :)
Komentarze (85)
najlepsze
Szczerze to nie widzę tu jakichkolwiek oznak 8 miesięcznej pracy w meksykańskiej restauracji w uk, wszystko z gotowców, jestem zawiedziony jak na takie doświadczenie i jak na takie komentarze w innym wykopie, jak ktoś pogrywa taką pewnością, to musi zrobić coś samemu, perfekcyjnie, inaczej blef
@jutlandczyk: No, a ty o mielone się zbulwersowałeś.
Z tym piwem mi chodziło, że może czymś zastąpić?
ogolnie polecam freestyle z przyprawami. fahita jest jak pizza, nawet jak nie jest pierwszej klasy, to i tak jest zajebista :)