Przepis na szybkie i proste ciasto, które jest przy tym bardzo smaczne. Oryginalna wersja zajmuje sporo czasu, ja się opieram na gotowcach a i tak zawsze wychodzi pysznie.
Składniki: (w nawiasach wersja dużo dłuższa, tej nie robiłem już dawno i o tej nie będę pisał, jak komuś jakis gotowiec nie pasuje wszystko można zrobić samemu)
- 5 paczek herbatników (opcjonalnie robimy biszkopty)
- masa krówkowa (opcjonalnie mleko skondensowane słodzone)
- śnieżka x2 (opcjonalnie śmietana 30% i cukier) + mleko do śnieżki
- krem budyniowy (opcjonalnie same budynie ) mleko + kostka masła do gotowca
- polewa czekoladowa x3 (opcjonalnie robimy sami) - polecam tę, która jest na zdjęciu, inne są jakieś twarde.
Formę (jak ktoś ma dużą to niech się nie martwi, w mojej raczej standardowej wyszło prawie "z czubkiem") wykładamy folią aluminiową, kładziemy pierwszą warstwę herbatników.
Masę krówkową na kilka minut wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy (w puszce oczywiście) aby trochę się rozgrzała, łatwiej się ją rozsmarowywuje. Zamiast masy krówkowej można użyć mleka skondensowanego - koniecznie słodzone. Dla mnie różnicy w smaku nie ma, niektórzy ją widzą. Masę mamy praktycznie od razu, mleko należy gotować ok 2 godzin w zamkniętej puszce - wersja dużo dłuższa.
Smarujemy herbatniki masą krówkową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Robimy masę budyniową według przepisu z torebki (do mojej potrzebne było tylko mleko i masło). Ewentualnie robimy dwa budynie / krem z przepisu od karpatki - co kto lubi. Smarujemy i zakrywamy kolejną warstwą herbatników.
Przygotowujemy masę śmietanową (wg. gotowca 2 śnieżki + 400ml mleka). Tutaj tez pełna dowolność, można samemu ubić śmietanę do kremów i zrobić po swojemu.
Smarujemy i .. przykrywamy oczywiście kolejną warstwą herbatników.
Na wszystko wylewamy polewę czekoladową. Ja użyłem mlecznej polewy z Delecty, według mnie najlepsza. Poprzednio robiłem z polewą Gellwe, niby też mleczna ale strasznie twarda i nie rozpływała się tak ładnie. Możemy oczywiście sami zrobić polewę z pierwszego z brzegu przepisu.
Całość można przyozdobić czym tylko w domu mamy, posypać jakimiś wiórkami lub posypką czy też zostawić bez niczego.
Zamiast herbatników można użyć biszkoptu, ciasto będzie bardziej miękkie aczkolwiek w tej wersji jest to bardziej czasochłonne.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby się ścisnęło a herbatniki zrobiły się bardziej miękkie.
Na koniec pomocnik przed pracą:
I ten, który pomagać nie chciał:
Komentarze (45)
najlepsze
@Tu-mleko: myślałem, że nikt nie zauważy ;<
#tyleprzegrac
było