Rytualy srytualy zwykly kawal surowej ryby i troche ryzu zawiniete w glona. Przez dlugie lata danie Japonskiej biedoty ktorej nie bylo stac na porzadne jedzenie (Zreszta tak samo bylo z kawiorem w Rosji).
Czekam tylko kiedy ktos wylansuje pierogi i banda "wana-be" bedzie sie spuszczac nad tym czy lepiej je jesc drewniana lyzka czy srebrnym widelczykiem i co jest bardziej prawidlowe smalec czy smietana.
@gugas:Zwyczaje prosze bardzo, tylko ze ja nie jestem Japonczykiem i nie mam zamiaru ich kultywowac (mam wystarczajaco roboty z uczeniem dzieci polskich obyczajow), tak samo jak nie wymagam tego od nich. Chce to niech je pierogi paleczkami, nic mi do tego. A jak sie ma na mnie za takie p@@#%#$y obrazac to nie jest osoba z ktora ja chcial bym sie zadawac.
@jos: Strasznie nie wygodnie je sie zupe rekoma. Przecieka miedzy palcami. Ale kazdy robi to co lubi. Ja bym nie wypil kawy z kartonowego kubka a sa tacy ktorzy inaczej nie przelkna ;)
Uwielbiam tego typu "poradniczki"... Najfajniejsze w nich jest to, że 90% mieszkańców kraju, którego dotyczy opisane zagadnienie nie stosują się do tych zasad... Japończycy mieszają wasabi z sosem sojowym i wcale nie postrzegają tego jako coś dziwnego, ze wspólnego talerza biorą sushi normalnie, "ostrymi" końcami a nie wygłupiają się z odwracaniem pałeczek, przy nigiri maczają w sosie także ryż itp. itd. To tak jakby w Japonii przygotować poradnik "jak prawidłowo jeść schabowego".
Schabowy - narodowe danie Polaków - to coś więcej, niż tylko jedzenie. Aby rozkoszować się tą egzotyczną potrawą należy stosować się do pewnych ustalonych zasad, tak aby nikogo nie urazić i nie wyjść na chama. Pamiętaj, że jesz niezwykłą potrawę, a nie zwykłe sushi, więc stosuj się
co do tego, ze zle widziane jest mieszanie wasabi z sosem sojowym- nigdy o tym nie slyszalam. bo niby co w tym zlego? bez przesady, jak ktos lubi mieszac cwikle z chrzanem to tez jest zle widzane? takie sranie w banie
@Dolan: serio? tam myslisz? bo mam wrazenie, ze to nie oni a zmanierowani fanatycy modnego zarcia wymyslaja te reguly. bo te reguly caly czas sie zmieniaja, ciagle ktos doklada jakies nowe. pamietam jak pierwszy raz poszlam na sushi i zielonego pojecia nie mialam jak sie to je i z czym i koles ktory to dla nas przyrzadzal, na takiej ladzie przy ktorej siedzielismy(dodam, ze byl skosnooki ale skad byl nie pytalam)
A ja polecam nauczyć się jak je przyrządzać. Jako, że pojawiło się na rynku troszkę tańszych produktów do wykonywania sushi można bardzo tanio i smacznie przygotować świetny obiad. Ostatnio w biedronce był zestaw ryż+wasabi+glony za 19.99zł. Do tego dokupiony łosoś (5zł / 100g), tuńczyk (4zł) z lodówki troszkę majonezu, ogórek i serek philadelphia (3zł) oraz sos sojowy (4zł) i ocet ryżowy (3zł).
Całość to wydatek około 30-40zł. Pół godziny przygotowywania i gotowy
@k_e_i_r_a: No właśnie chodzi o to, że dużo niższa to już nie jest. To już nie jest tak jak było kiedyś że płaciłem 15zł za 0.5kg ryżu. Teraz na rynku pojawił się ryż firmy Podravka za chyba 4zł za 500g. Wiadomo, można kupić ryż z biedronki za 1.6zł i potem położyć płotkę czy paluszki rybne zamiast łososia ale nie o to chodzi :D
@loczyn: nie wiem dlaczego starasz się mnie obrazić, twoje argumenty o moim gotowaniu, onecie czemu mają służyć?
Odpowiadamy pod postem Shakko, który pisze, że już za kilkadziesiąt złotych można przygotować sushi. Zarzucasz mu, że jeść sushi ze zwykłym ryżem to jeden z największych idiotyzmów.
I z tym się nie zgadzam.
Kiedyś po tobie pojadą, bo sprawdzisz godzinę na zegarku casio (casio to w ogóle jest zegarek?), a spaghetti polejesz oliwą monini
@nunusmani: bo tak jest prawidłowo ;P oshibori powinno pojawić się na stole przed posiłkiem i póki jest jeszcze ciepłe należy wytrzeć w nie ręce.
Co do innych punktów na infografice:
do jedzenia ze wspólnego talerza powinna być osobna para pałeczek.
Punkt 11 też nie do końca tak - jak trafi nam się kawałek nigiri, któremu możemy za jednym razem nie podołać, należy przewrócić go na bok, rozdzielić przy pomocy pałeczek na
@KisielBB: no to życzę powodzenia w nabijaniu nigiri na widelec- gumowatej ryby z wierzchu nie przebijesz, za to zmiażdżysz kulkę ryżu pod spodem. Poza tym, w azji jada się nie tylko sushi, chodziło mi o wszystkie ich dania, które są zawsze pokrojone na małe kawałeczki i pływają w sosie :)
Komentarze (165)
najlepsze
Rytualy srytualy zwykly kawal surowej ryby i troche ryzu zawiniete w glona. Przez dlugie lata danie Japonskiej biedoty ktorej nie bylo stac na porzadne jedzenie (Zreszta tak samo bylo z kawiorem w Rosji).
Czekam tylko kiedy ktos wylansuje pierogi i banda "wana-be" bedzie sie spuszczac nad tym czy lepiej je jesc drewniana lyzka czy srebrnym widelczykiem i co jest bardziej prawidlowe smalec czy smietana.
To ze cos jest modne i drogie wcale nie
@enzojabol:
Rytuał jedzenia schabowego dla Japończyków:
Schabowy - narodowe danie Polaków - to coś więcej, niż tylko jedzenie. Aby rozkoszować się tą egzotyczną potrawą należy stosować się do pewnych ustalonych zasad, tak aby nikogo nie urazić i nie wyjść na chama. Pamiętaj, że jesz niezwykłą potrawę, a nie zwykłe sushi, więc stosuj się
1. łapiesz sushi
2. wkładasz do gęby
3. połykasz
dzisiaj jadłem, natchniony tym wykopem :)
Całość to wydatek około 30-40zł. Pół godziny przygotowywania i gotowy
Akurat sos sojowy z biedronki był od Tokyoto,
Odpowiadamy pod postem Shakko, który pisze, że już za kilkadziesiąt złotych można przygotować sushi. Zarzucasz mu, że jeść sushi ze zwykłym ryżem to jeden z największych idiotyzmów.
I z tym się nie zgadzam.
Kiedyś po tobie pojadą, bo sprawdzisz godzinę na zegarku casio (casio to w ogóle jest zegarek?), a spaghetti polejesz oliwą monini
Co do innych punktów na infografice:
do jedzenia ze wspólnego talerza powinna być osobna para pałeczek.
Punkt 11 też nie do końca tak - jak trafi nam się kawałek nigiri, któremu możemy za jednym razem nie podołać, należy przewrócić go na bok, rozdzielić przy pomocy pałeczek na
http://i.imgur.com/qH4ac.gif