Natrafiłem na świetną tabelkę z wartościami odżywczymi podstawowych artykułów spożywczych (ang. staple foods), więc ją przetłumaczyłem.
Dzięki temu możemy porównać ryż z pszenicą i maniokiem. Albo soję z ziemniakami.
I od razu widać co jest najlepsze :)
Legenda:
Kukurydza – słodka, żółta, surowa
Ryż – biały, długoziarnisty, zwyczajny, surowy
Pszenica – durum
Ziemniak – cały (ze skórką), surowy
Maniok – surowy
Soja – zielona, surowa
Patat – surowy, nieprzygotowany
Sorgo – surowe
Pochrzyn – surowy
Banan – surowy
mcg – miligramy
UI/j.m – jednostka międzynarodowa określająca biologiczną aktywność substancji
Pogrubionym są zaznaczone najwyższe zawartości danego składnika.
[gorzkie żale]
Walczyłem z wykopokazywarką i pokazywarką, ale nie chciało mi łyknąć tabeli, więc wrzucam jpg. Wpis jest również na moim blogu razem z linkiem do
wersji pdf tabeli (na Hotfile).
Komentarze (84)
najlepsze
a) hodować w doniczce/ogródku
b) kupić w markecie/zamówić w necie.
Wyjście się znajdzie.:)
Pszenica durum to typowy gatunek pszenicy. Wykorzystywana szeroko w Polsce. Mamy nawet własną odmianę stworzoną prze polskich genetyków i dostosowaną do polskich warunków.
Dzięki.
W Polsce widziałem je, choć są rzadkie.
Oczywiście bardzo upraszam :D
Komentarz usunięty przez moderatora
100 kg masy to minimum ! :D