Przepis na zupę szczawiową
Witam, w dzisiejszym wykopie podzielę się z wami smakiem mojego dzieciństwa. Poniżej zamieszczam przepis na prostą i bardzo smaczną zupę szczawiową, która idealnie nadaje się na lato, zarówno w wersji ciepłej jak i zimnej. Ja preferuję ją z lanym ciastem i jajkiem, można też użyć jako dodatek ryżu lub makaronu.
Czas przygotowania:
2-3h
Poziom trudności:
łatwy
Idziemy do LIDLa i kupujemy:
- włoszczyznę (seler, por, pietruszka, marchewka) -
3,49 PLN
- cebulę
0,10 PLN
- porcję z kurczaka (cokolwiek taniego, ja trafiłem na ćwiartkę 600g) -
3,59 PLN
- 2 kostki rosołowe drobiowe
0,60 PLN
- śmietanę 16%
1,29 PLN
- mąkę (5 łyżek)
- sól, pieprz
- 4 jajka
1,75 PLN
-
szczaw - ja kupiłem konserwowy 300ml
2,75 PLN w osiedlowym sklepie firmy Mosso i do zupy dodałem całość. Mamy lato - porę roku w której szczawiu na łąkach jest pełno, więc jeśli macie możliwość to możecie go narwać, ew. zapytać na targu i kupić. Liście obranego szczawiu należy umyć i podsmażyć na patelni, po czym wrzucić do zupy.
Pierwszym krokiem jest ugotowanie bulionu. Sprawa niby prosta, ale sam na początku nie byłem pewny co i jak, więc na wszelki wypadek opiszę: włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy. Wrzucamy razem z mięsem do garnka z wodą. Ile wody? Ja nalałem 3/5 tego garnka ze zdjęcia.
Jak się zagotuje, dodajemy dwie kostki rosołowe, pieprz i sól. Gotujemy bulion na małym/średnim ogniu przez jakieś 1,5-2h co jakiś czas mieszając. Jak komuś się bardzo spieszy to można krócej, byleby mięsko się dobrze ugotowało (przyda się potem do zupy). Jeśli użyjecie szczawiu konserwowego, to sugeruję już teraz go wrzucić na sitko i odcedzić żeby 'okapał'.
Kiedy mamy już bulion, wyjmujemy mięso i warzywa (albo całość odcedzamy) i dodajemy szczawiu. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Teraz pora na zrobienie lanego ciasta. Do naczynia z lejkiem (nie jest to konieczne, może być też kubek) wbijamy 2 jajka i dodajemy 3 łyżki mąki, po czym miksujemy lub intensywnie mieszamy. Następnie wlewamy do gotującej się zupy cały czas mieszając. Ja zrobiłem dość rzadkie, większą gęstość uzyskamy dodając mąki.
Teraz pora zupkę 'zabielić' - w tym celu mieszamy trochę zupy razem ze śmietaną (jakieś 150g) i dodajemy dwie łyżki mąki. Całość wlewamy do zupy uprzednio ściągając ją z palnika i mieszamy.
Zupa gotowa :) Gotujemy jajka, kroimy na pół i dodajemy do zupy, razem z kawałkami wcześniej ugotowanego mięsa.
W tym miejscu warto podkreślić, że powyższa zupa została wysoko oceniona przez Domową Komisję Żywienia:
Życzę smacznego! Wszelkie uwagi i sugestie proszę umieszczać w komentarzach (z wyłączeniem sugestii dotyczących mojej nie najczystszej ściany ;) )
Komentarze (100)
najlepsze
a ić pan w pieruny! ;/
masz kurczaka i warzywa, to po co te świństwa dodajesz ;/
@loginna: ugotuj zupę na pęczku włoszczyzny z lidla i ćwiartce kurczaka, to będziesz wiedział po co.
http://i46.tinypic.com/8zgrq9.jpg
Oczywiście wykop- uwielbiam szczawiową, chociaż u mnie się ją je z ziemniakami podanymi osobno lub w
Pyszna zupka. Ja tylko naturales składniki.
To kupne g---o nawet gówna nie przypomina.
@POSTER: O wschodzie Słońca przy porannej rosie.
W dupach się wam przewraca od tej antybakteryjno-proekologicznej propagandy.
Co do szczawiu ze słoika -
Zamiast zwierząt uzywamy nieco wiecej warzyw, albo weganską kostkę rosołową. Reszta, czyli szczaw, wloszczyzna, cebulka i przyprawy bez zmian, choc wolę uzywac swiezego szczawu zerwanego na łące.
Polecam!