Witam w moim kolejnym przepisie. Nie ma co się spinać, jak w przypadku poprzednich. :-)
Mam tylko nadzieję, że pomysł przypadnie wam do gustu, a jeśli nie - liczę na konstruktywną krytykę dotyczącą tematu. :))
Wrzucam jeszcze zdjęcie ze zwierzakiem, żeby już Wam niczego nie brakowało. A teraz przejdźmy już do przepisu.
Jest to bardzo sycące i smaczne danie, dosyć proste w przygotowaniu i w dodatku bardzo tanie. Za wszystkie składniki zapłaciłam ok. 14 zł, więc w warunkach studenckich 7 zł na osobę, to dobra kwota :-)
Pierwszy raz jadłam je u znajomych nad morzem i taką właśnie nazwą się posługiwali. W moich rejonach nikt o tym nie słyszał. Widocznie ma to jakąś historię, której niestety nie poznałam. :-)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 2 ogromne ziemniaki i 2 mniejsze
- paczka krewetek koktailowych (200-250g)
- mała paczka bekonu (5 cienkich plasterków powinno wystarczyć)
- szklanka mleka (3,2%)
- jeśli lubisz - sos Tysiąca Wysp (możesz go kupić, lub zrobić samemu)
- sól, pieprz, sos sojowy
- Wrzuć ziemniaki do gotowania, nie zapomnij posolić wody. Pamiętaj, że im większe, tym będą dłużej się gotowały.
- Zaczekaj, aż paczka z krewetkami się rozmrozi (pamiętaj, by nie kupować surowych, tylko parzone).
3. Pokrój boczek w małą kostkę i podsmaż go, aż się zarumieni. Potem dodaj krewetki i smaż, dopóki nie staną się lekko brązowe. Nie przejmuj się wodą, która z nich wypłynie - smaż, póki nie wyparuje. :-)
4. Drewniany patyk od szaszłyka nada się do sprawdzania miękkości ziemniaków. To ważne, by ich nie uszkodzić, dlatego też odradzam sprawdzanie ich widelcem. :-)
5. Gdy już ziemniaki będą miękkie, wyciągnij je i przekrój na pół.
6. Za pomocą małej łyżeczki bardzo delikatnie usuń środek ziemniaka i odłóż go do miski. Staraj się przy tym nie uszkodzić skórki ziemniaka. Najlepiej zostawić trochę miejsca od skórki (tak jak na zdjęciu niżej).
- Gdy dwa największe ziemniaki nie będą miały już środka, obierz ze skórki dwa mniejsze i włóż je do miski.
- Pognieć ziemniaki w misce i dodaj do nich ok. szklanki mleka.
9. Następnie do miski dodaj wszystkie krewetki i boczek z patelni. Wymieszaj.
- Łyżką stołową nałóż gotowe puree do wydrążonego ziemniaka.
11. I to wszystko. Możesz całość dodatkowo przypiec odrobinę w piekarniku, jednak nie jest to konieczne. Możesz zjeść je same, bądź z dowolnym sosem (najlepiej smakują z Tysiąca Wysp). Smacznego! :-)
Komentarze (315)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
@mrmydlo: Co w tym złego? Rozumiem, że jak Ty dodajesz znalezisko to robisz wszystko, żeby na głównej się nie znalazło...
Rule#16 There are NO girls on the internet. Najsmutniejsze jest to, że gdyby to robiła przeciętnie ładna dziewczyna, albo chłopak, to by nawet na główną nie weszło. Bo co to kurna jest usmażyć dwie rzeczy i podać w ziemniaku? No k#$@a. to przecież każdy potrafi.
Każdy potwierdzi, że jesteś urodziwą dziewczyną i, jeżeli tylko po to dałaś swoje zdjęcia, to masz potwierdzenie. Ale dla mnie jest to szukanie na siłę uwagi.
Komentarz usunięty przez moderatora
Masz dziewczyno plusa za dobry gust!