Witam w moim kolejnym przepisie. Nie ma co się spinać, jak w przypadku poprzednich. :-)
Mam tylko nadzieję, że pomysł przypadnie wam do gustu, a jeśli nie - liczę na konstruktywną krytykę dotyczącą tematu. :))
Wrzucam jeszcze zdjęcie ze zwierzakiem, żeby już Wam niczego nie brakowało. A teraz przejdźmy już do przepisu.
Jest to bardzo sycące i smaczne danie, dosyć proste w przygotowaniu i w dodatku bardzo tanie. Za wszystkie składniki zapłaciłam ok. 14 zł, więc w warunkach studenckich 7 zł na osobę, to dobra kwota :-)
Pierwszy raz jadłam je u znajomych nad morzem i taką właśnie nazwą się posługiwali. W moich rejonach nikt o tym nie słyszał. Widocznie ma to jakąś historię, której niestety nie poznałam. :-)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 2 ogromne ziemniaki i 2 mniejsze
- paczka krewetek koktailowych (200-250g)
- mała paczka bekonu (5 cienkich plasterków powinno wystarczyć)
- szklanka mleka (3,2%)
- jeśli lubisz - sos Tysiąca Wysp (możesz go kupić, lub zrobić samemu)
- sól, pieprz, sos sojowy
- Wrzuć ziemniaki do gotowania, nie zapomnij posolić wody. Pamiętaj, że im większe, tym będą dłużej się gotowały.
- Zaczekaj, aż paczka z krewetkami się rozmrozi (pamiętaj, by nie kupować surowych, tylko parzone).
3. Pokrój boczek w małą kostkę i podsmaż go, aż się zarumieni. Potem dodaj krewetki i smaż, dopóki nie staną się lekko brązowe. Nie przejmuj się wodą, która z nich wypłynie - smaż, póki nie wyparuje. :-)
4. Drewniany patyk od szaszłyka nada się do sprawdzania miękkości ziemniaków. To ważne, by ich nie uszkodzić, dlatego też odradzam sprawdzanie ich widelcem. :-)
5. Gdy już ziemniaki będą miękkie, wyciągnij je i przekrój na pół.
6. Za pomocą małej łyżeczki bardzo delikatnie usuń środek ziemniaka i odłóż go do miski. Staraj się przy tym nie uszkodzić skórki ziemniaka. Najlepiej zostawić trochę miejsca od skórki (tak jak na zdjęciu niżej).
- Gdy dwa największe ziemniaki nie będą miały już środka, obierz ze skórki dwa mniejsze i włóż je do miski.
- Pognieć ziemniaki w misce i dodaj do nich ok. szklanki mleka.
9. Następnie do miski dodaj wszystkie krewetki i boczek z patelni. Wymieszaj.
- Łyżką stołową nałóż gotowe puree do wydrążonego ziemniaka.
11. I to wszystko. Możesz całość dodatkowo przypiec odrobinę w piekarniku, jednak nie jest to konieczne. Możesz zjeść je same, bądź z dowolnym sosem (najlepiej smakują z Tysiąca Wysp). Smacznego! :-)
Komentarze (315)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
A sam rpzepis ciekawy, chociaż jakieś takie nieestetyczne wykonanie...
Edible: suitable to be eaten; not poisonous
Eatable (rare): good enough to be eaten
w sumie eatable może rzeczywiście tu nawet bardziej pasuje...
P.s ładna buzia:)