Witam w moim kolejnym przepisie. Nie ma co się spinać, jak w przypadku poprzednich. :-)
Mam tylko nadzieję, że pomysł przypadnie wam do gustu, a jeśli nie - liczę na konstruktywną krytykę dotyczącą tematu. :))
Wrzucam jeszcze zdjęcie ze zwierzakiem, żeby już Wam niczego nie brakowało. A teraz przejdźmy już do przepisu.
Jest to bardzo sycące i smaczne danie, dosyć proste w przygotowaniu i w dodatku bardzo tanie. Za wszystkie składniki zapłaciłam ok. 14 zł, więc w warunkach studenckich 7 zł na osobę, to dobra kwota :-)
Pierwszy raz jadłam je u znajomych nad morzem i taką właśnie nazwą się posługiwali. W moich rejonach nikt o tym nie słyszał. Widocznie ma to jakąś historię, której niestety nie poznałam. :-)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 2 ogromne ziemniaki i 2 mniejsze
- paczka krewetek koktailowych (200-250g)
- mała paczka bekonu (5 cienkich plasterków powinno wystarczyć)
- szklanka mleka (3,2%)
- jeśli lubisz - sos Tysiąca Wysp (możesz go kupić, lub zrobić samemu)
- sól, pieprz, sos sojowy
- Wrzuć ziemniaki do gotowania, nie zapomnij posolić wody. Pamiętaj, że im większe, tym będą dłużej się gotowały.
- Zaczekaj, aż paczka z krewetkami się rozmrozi (pamiętaj, by nie kupować surowych, tylko parzone).
3. Pokrój boczek w małą kostkę i podsmaż go, aż się zarumieni. Potem dodaj krewetki i smaż, dopóki nie staną się lekko brązowe. Nie przejmuj się wodą, która z nich wypłynie - smaż, póki nie wyparuje. :-)
4. Drewniany patyk od szaszłyka nada się do sprawdzania miękkości ziemniaków. To ważne, by ich nie uszkodzić, dlatego też odradzam sprawdzanie ich widelcem. :-)
5. Gdy już ziemniaki będą miękkie, wyciągnij je i przekrój na pół.
6. Za pomocą małej łyżeczki bardzo delikatnie usuń środek ziemniaka i odłóż go do miski. Staraj się przy tym nie uszkodzić skórki ziemniaka. Najlepiej zostawić trochę miejsca od skórki (tak jak na zdjęciu niżej).
- Gdy dwa największe ziemniaki nie będą miały już środka, obierz ze skórki dwa mniejsze i włóż je do miski.
- Pognieć ziemniaki w misce i dodaj do nich ok. szklanki mleka.
9. Następnie do miski dodaj wszystkie krewetki i boczek z patelni. Wymieszaj.
- Łyżką stołową nałóż gotowe puree do wydrążonego ziemniaka.
11. I to wszystko. Możesz całość dodatkowo przypiec odrobinę w piekarniku, jednak nie jest to konieczne. Możesz zjeść je same, bądź z dowolnym sosem (najlepiej smakują z Tysiąca Wysp). Smacznego! :-)
Komentarze (315)
najlepsze
P.s ładna buzia:)
miałem ostatnio na inżynierii ochrony powietrza:
Róża wiatrów - graficzna ilustracja wieloletnich meteorologicznych statystyk kierunków i prędkości wiatrów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_wiatr%C3%B3w
poza tym róża wiatrów "występuje" nie tylko nad morzem
ale :
plus za usmiech
za fotki
za rozjechanego chomika
Mięso to mocno powiedziane ;D
Wchodzę sobie po raz pierwszy na znalezisko z tej kategorii ( nie wiem, co mnie akurat teraz podkusiło, spać nie mogę) i ciągle komentarze tego typu.
Wolę być zbanowany za obrażanie, niż tolerować taką hołotę.
Już nie macie ławki przed blokiem?
1. Dla mnie również obecność ładnej dziewczyny była jedynym ciekawym elementem tego znaleziska, więc nie rozumiem po co płoszycie kolejne skłonne się eksponować (choć na tyle). Wytykanie celowości zabiegu jest chamskie, skoro @TheGirl wyjaśniła powód. Możecie jej nie dowierzać, ale nie zarzucajmy od razu kłamstwa.
2. "poka cycki" - bydło wtargnęło na Wykop już dawno,