Cukier - brązowe nieporozumienie
Czym różni się biały cukier od brązowego? Który jest zdrowszy buraczany czy trzcinowy? Oto kilka przydatnych informacji by nie dać się robić na szaro, a raczej na brązowo ;) - dodał Kick_Ass wcinając kogelmogel z 3 łyżkami brązowego cukru :)
Kick_Ass z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 90
Komentarze (90)
najlepsze
PS. Czytałem kiedyś też o przekrętach z ciemnym pieczywem. Niekiedy, aby uzyskać ciemne pieczywo dodaje się karmel, zamiast zrobić pieczywo z mąki żytniej. Czytajcie etykiety!
Poza tym niewielu ludzi wie, ale biały chleb jest gorszy od cukru bo ma wyższy indeks glikemiczny , i jest cholernie tuczący.
Za wikipedią: "Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy na początku XVII wieku. Do Anglii herbata trafiła w 1658 za sprawą kupca Thomasa Garrawaya. W 1618 herbata pojawiła się w Rosji jako dar cesarza Chin dla cara Michała I Romanowa."
No i teraz nie wiem czy o tym cukrze co poczytałem mam myśleć.
Podsumowując: Cukru mamy 3 typy niezależnie od pochodzenia: Biały, brązowy (barwiony melasą) i nierafinowany (barwa od zanieczyszczeń). To, czy pochodzi z buraków, czy trzciny ma marginalne znaczenie. Najdroższa jest produkcja białego, następnie brązowego (biały z dodatkiem odpadu - melasy), na samym końcu najtańszy nierafinowany. Za to ceny
Jakąś "zdrowszą" alternatywą jest na przykład fruktoza, a chyba najbardziej ksylitol, niestety ksylitol czyli tzw. cukier brzozowy jest kilkunastokrotnie droższy niż
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
A skoro jest tańszy w produkcji, to aż dziwne, że jest może ze dwóch producentów (Sante i coś tam