Wpis z mikrobloga

Pozdrówki z #pracbaza :]. Siedzę sobie w tym domku (zdjęcie poniżej) i tak patrzę, co to mi migoce u góry.

Muszę Wam podziękować za trzymanie kciuków! Zawsze gdy piszę żebyście rozgonili mi chmury znad Krakowa, udaje się! Pogoda jest rewelacyjna. Jedziemy w Łabędzia :).

#astronomia #praca #nocnazmiana w #oauj
źródło: comment_JPZ2sNjIMeDFmUcyq1Ub4IG3k5H4Edcn.jpg
  • 11
@papierscierny: Nie będzie dziś astrofoto :( Dzisiaj mam niezapowiedzianą nockę i rejestruję zmiany blasku jednej kropki na niebie. Okazało się, że ta kropka to układ dwóch gwiazd krążących wokół siebie i to tak blisko siebie, że pozostają w fizycznym kontakcie. Łapię ich światło w kilku filtrach.
@Finsky:

W ogólności: na zbieraniu oryginalnych danych (tak jak dzisiaj), na analizie materiału zebranego oraz archiwalnego, na rozwoju narzędzi służących do testowania proponowanych teorii, na byciu na bieżąco z wydarzeniami i wiedzą w dziedzinie oraz, moje ulubione, na gnębieniu studentów :P

W szczególności: rozwijam metody analityczne i obserwacyjne służące do badania fizyki ciasnych układów podwójnych. Skupiam się na układach kontaktowych i migracji plam gwiazdowych.

A w tej sekundzie moja praca polega