Aktywne Wpisy

Clefairy +91
Mam dość tego pseudo-intelektualnego #!$%@? "obie strony są równie złe" postowanego przez kompletnych ignorantów łykających każdą anty-izraelską propagandę i pałująca wiplera do kolejnego "newsa" wysranego przez rzecznika Hamasu.
Nie wiem jak można porównywać państwo respektujące prawo międzynarodowe do organizacji terrorystycznej mordująca CELOWO małe dzieci w swoich domach i traktująca własnych obywateli jak gówno nie pozwalając im schronić się w tunelach (mając ich 5000 km) i nakazująca pozostawania na terenach objętych ostrzałem.
Hamas
Nie wiem jak można porównywać państwo respektujące prawo międzynarodowe do organizacji terrorystycznej mordująca CELOWO małe dzieci w swoich domach i traktująca własnych obywateli jak gówno nie pozwalając im schronić się w tunelach (mając ich 5000 km) i nakazująca pozostawania na terenach objętych ostrzałem.
Hamas

wujekjoe +169

#javascript #v8
@Marmite: Dla początkujących byłaby to mordęga (na początku), ale później dużo plusów. Mogliby chociaż zrobić tak jak w pythonie - silne typowanie.
No cóż, mamy luźne, dynamiczne typowanie i musimy z tym żyć. Dobrze że chociaż silniki jakoś próbują sobie z tym radzić (hidden class, optymalizacje, itp.), no ale to wymaga pisania czystego kodu. Więc paradoksalnie w
Dobrze,
A tak swoją drogą, to kiedyś czytałem jak kiedyś na rozmowie o
@P0lip: No i nawet lepiej, że tak pisał :P
document.linksto nie dość, że częśc nie do końca związana z samym JSem (bo to DOM API), to jeszcze jest to stara wersja DOM API. Też bym tego nie używał :P jak już to
document.querySelectorAll("a[href]"), ale warto wspomnieć, przeglądarki udostępniają właśnie tę funkcję (czy tam
document.querySelector) pod
$.
2. Czekam z niecierpliwością. Zależy też od targetu, jeśli chodzi o urządzenia mobilne to te kilka ms daje jakąś różnicę, zwłaszcza, gdy jest stary aparat
@P0lip: No, nie do końca. Przeglądałeś kiedyś kod Sizzle (silnika selektorów z jQuery)? Jeśli tylko jest w stanie, to pod spodem korzysta właśnie z
document.querySelectorAll. Oczywiście i tak dochodzą koszty zamiany
NodeListna instancję
jQueryi jeszcze kilka innych rzeczy, ale nie przesadzajmy ;)
EDIT: a, chyba że mówisz o
document.links. No, ale to jest stare API :D
Zresztą zawszę korzystam z natywnych metod jeśli dostępne (w sensie wszystkie poza querySelector/All), bo są szybsze, a jeśli chodzi o kompatybilność to zawsze robię sobie teścik mały i jeśli coś się nei zgadza to korzystam z querySelector. Trochę jest babrania się z tym, ale na moim starym smartphonie widać różnicę jeśli aplikacja jest bardzo duża.
@P0lip: To jest całkiem dobry argument żeby używać go w krytycznych miejscach aplikacji, zwłaszcza na mobile'ach.
Na jsperf mierzyłem i swoje testy
Zasadniczo różnica bierze się z tego, że dodaje się [href], bo tak to getElementsByTagName("a") jest szybsze od document.anchors i querySelectorAll("a"), z tym że wtedy można dostać anchors bez hrefów