Wpis z mikrobloga

@zoozgive: Sam staram się o wizę pracowniczą.

Jest to lepszy świat. Przykładowo w Arizonie bez problemu mogę kupić broń jaką chcę. Tanie życie i wysokie zarobki, fajny klimat, mili, otwarci ludzie (oprócz meksykańców i czarnych, oczywiście nie wszystkich). Pojedź, to zobaczysz.

Ja w lutym wybieram się do Las Vegas, zwiedzić Wielki Kanion, pograć w kasynie, pojeździć bezdrożami muscle car'em.
@mafiozorek: No tak kraj jak kraj ma swoje wady i zalety, ale wielu ludzi idealizuje go porównując Amerykę do raju na ziemi. Co do cen i zarobków dużo zależy jaki zawód wykonujesz i w jakim stanie/mieście żyjesz. Broń możesz mieć i w Szwajacarii, panuje tam też większa wolność finansowa, a i bliżej do Polski, czego tam się nie skierujesz?
@zoozgive: Głównie dlatego, że nie znam języka i nie mógłbym pracy swojej z tego powodu tam wykonywać.

Co do broni - pistolet miałem nawet w Polsce. Tylko, że w Polsce muszę mieć pozwolenie, tak jak w Szwajcarii. W bardzo wielu stanach moge mieć bez pozwolenia nie tylko pistolet, ale i karabinki maszynowe.

Co do finansów nie narzekam i teraz, w USA dostałbym nawet mniej, ale Ameryka ma swój klimat.

Nie idealizuje
@zoozgive: bo jest normalny język którym można pogadać z 400mln osób a w europie się musisz uczyć jakiegoś innego niemieckiego, czy harczącego holenderskiego, co kraj to inny język. I nie mów że w europie gadają po ang bo ciężko się czasem dogadać, a starsi ludzie to już w ogóle. Mi się podoba infrastruktura tam i domy również. O samochodach (tychstarszych)nie wspomnę
@zoozgive: dodatkowo niesamowicie rozwinięty przemysł rozrywkowy. Masa atrakcji oraz dostęp do wielu dyscyplin sportowych. Wiadomo że w europie też masz koncerty. Ale prędzej tam się poczujesz jak w domu bo nie ma barier językowych. Angielski, hiszpański i z każdym się dogadasz.
@coolcooly22: Jeśli znasz angielski i hiszpanski to w europie dogadasz się z 115 mln osób i jest to liczba mocno zaniżona po policzyłem tylko kraje w których są to ojczyste języki. Na starym kontynencie masz multum rozrywek sportowych i muzycznych, nie wspominając o kultowych zabytkach.
@zoozgive: ok to mogę powybrzydzac. W takim razie nie liczę anglii i irlandii bo mi się tam nie podoba. A anglia to jedno z najbrzydszych państw w europie. Przeraża mnie ich architektura. Wszędzie cegłę wpiernicza. Każdy sklep i każdy dom tak samo wygląda...