Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś technolog żywności?

Chcę żywić swojego kota mniej więcej czymś takim:

- grubo mielona wołowina 40%

- podroby drobiowe 25%

- rosół

- tauryna

- odrobina warzyw (jakich?)

- związki wapnia

Jest to skład zbliżony do wysokojakościowych puszek.

Pytania :

- jakie jest zapotrzebowanie kotów na witaminy?

- jak to zrobić, by można było zrobić 2kg i mieć spokój na dwa miesiące? W jaki sposób to zakonserwować i przechowywać? Myślałem o wygotowywanych kilka razy słoikach 250ml.

#koty #technologiazywienia #gotujzwykopem
  • 25
@Ginden: Jeżeli chodzi o konserwacje w domowych warunkach to masz pasteryzacje i tyndalizacja. Pasteryzacja to zagotowanie, a tyndalizacja to trzykrotna pasteryzacja w odstepach 24h. Musisz jednak pozostawić jedzenie między pasteryzacjami w warunkach korzystnych dla rozwoju bakterii. Wtedy zabijesz większość mikroflory. Po 3 pasteryzacji dajesz do lodówki.
@Ginden: bardziej weterynaria niż po zootechnice. Na zootechnice są omawiane zwierzęta przeznaczone na rzeź. Kozy, owce, konie, bydło, drób, trzoda... O kotach prawie nic ni ma, a tymbardziej o ich żywieniu.