Wpis z mikrobloga

Czołem Mircy.

#rozowypasek kazał wstawić na mirko swoje kolejne dzieło kulinarne.

Zaraz sobie dziabnę :-)

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #kuchnia

Przepis:

- 60 g masła

- 1/3 szklanki mleka

- 1/3 szklanki cukieru

podgrzać w garnuszku, tylko żeby nie zagotować, dodać 1/3 szklanki chłodnej/zimnej, przegotowanej wody.

- 2 łyżki stołowe cukru

- paczkę cukru wanilinowego

- 25 g drożdży

- szczyptę soli

- cynamon (do smaku, opcjonalnie)

rozetrzeć

dodać 2 jajka, 2 i 3/4 szklanki mąki

wlać masło i mleko

wyrobić (najlepiej w misce, mikserem ze świderkowatymi trzepaczkami)

ciasto zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia

- 2 łyżki miodu

- 3-4 łyżki kakao

wrzucić do garnuszka, podgrzać, rozrobić na jednolitą masę

lekko wystudzoną masę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać z ciastem (żeby nie zrobić jednolitego koloru, tylko "marmurek"

gotowe ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

piec ok. 40 minut w temp. 175 stopni

upieczone ciacho można polać polewą. tutaj mamy dwie: toffi i czekoladę
źródło: comment_8qR09GjyQO5OGTmdAvxDIZOf9rq6VLG1.jpg
  • 3