Wpis z mikrobloga

Hey. Taka sytuacja:

Jesteście po 2 miesiącach praktyk i chcą was na pełny etat jako Junior Java Web Developer. Jutro masz gadkę z Managerem dotyczącą między innymi pensji jaką chcesz zarabiać. Ile byście powiedzieli, że chcecie zarabiać w mieście takim jak Wrocław?

Dodam, że przed tymi praktykami nigdy nie pracowałem jako programista.

#pracbaza #java
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lifapek: Stawka stażowa to mniej wiecej 2.5k :). 3.3k wg mnie to taka suma, którą nie powinieneś pracodawcy wystraszyć, i daje możliwość zejścia w dół. Najlepiej podaj widełki np 2,5 - 3,5k :). Wtedy możesz się targować. Chodzi o uzyskanie optimum dla obu stron i tyle :)
  • Odpowiedz
@lifapek: Myślę, że nie powinieneś trzymać się w granicach min 2800 max 3500. W zależności od tego jakie wrażenie sprawiałeś na praktykach, jak pewnie czujesz się w tym co robisz etc. Jeżeli masz wyższe aspirację, nie zgadzaj się na umowę na długi okres czasu (4-6 miesięcy max), po tym czasie będziesz wiedział jakie stawki dostają koledzy o tych samych kompetencjach i będziesz mógł renegocjować umowę.
  • Odpowiedz
@lifapek: Jedna rada jeszcze. Nie bój się powiedzieć nieco wyższej stawki niż ta, na którą myślisz że 'zasługujesz'. Jeżeli pracodawcy zależy, po prostu sprowadzi Cię na ziemię, jeżeli nie zależy - po prostu go olej.
  • Odpowiedz
@lifapek: To zależy od firmy. Jeśli jest to IT korpo, to spokojnie możesz powiedzieć, że 5000 brutto (wyjdzie 3500 na rękę). Jeśli jakaś mniejsza firma - nie znam stawek i widełek.
  • Odpowiedz