Wpis z mikrobloga

@Zyd_Suss: Ja się z tym zgadzam. Nie urodziłem się ani tu ani tu, ale swego czasu dość dużo we Wrocławiu przebywałem. Poza tym sam swego czasu musiałem wybrać czy zamieszkać na stałe we Wrocławiu czy w Poznaniu. Wybrałem Poznań i nie zastanawiałem się długo.
  • Odpowiedz
@Zyd_Suss: Też chętnie poznam zalety, za 2 tygodnie zaczynam studia w Poznaniu i trochę mi było smutno, że mojego kierunku nie ma we Wrocławiu. Wro wydaje się jakieś ładniejsze i bardziej zadbane, choć nie powiem, że Poznań jest brzydki, ale jednak we Wro wszystko ma większy rozmach, przynajmniej z moich obserwacji
  • Odpowiedz
  • 11
@tranc: Prosze bardzo:

Fantastyczne kamienice. Kamienice i brak blokow w centrum. Jestem zauroczony, ze idac od mostu Chrobrego w kierunku Starego Rynku i dalej w promieniu dwoch kilometrow nie ma blokow. Czepiam sie blokow, bo jest ich we Wroclawiu pelno. Nawet na starym miescie. Od starego miasta wystarczy isc kilometr na zachod czy poludnie i zaczynaja sie blokowiska (grabiszyn, popowice)

W Poznaniu jest "ciasno", urbanistyka nie lezy, jest duzo drzew, przyziemia w kamienicach maja uslugi, jest mniej patologii, mniej bankow, mniej lumpeksow i
  • Odpowiedz
@Zyd_Suss: Co do Cyganów to się zgodzę. Cyganów spotkałem tylko kilka razy w życiu i był to zawsze albo Wrocław, albo jakieś czeskie miasteczko.

Co do bloków we Wro, widocznie miałem dobrych 'przewodników' i zgrabnie omijali te miejsca pokazując miasto, co prawda byłem tam tylko kilka razy, ale bloków nie widziałem prawie w ogóle ;D

Nie wiem czemu ale to Poznań zawsze mi się kojarzył z blokowiskami, ale może dlatego
  • Odpowiedz
  • 3
@jarbi: Stary Browar jest majstersztykiem z parkiem z lezakami, straszono mnie, ze na Garbary przy Kreciku jest dosc niebezpiecznie. Serio? Czulem sie tam lepiej, niz na Swidnickiej we Wroclawiu. Ogolnie bylem zdziwiony, ze mezczyzni ubieraja sie tam czesto dosc odwaznie na wroclawskie standardy a tam wydaje sie, ze to nikomu nie przeszkadza. Ogolnie wrazenie bycia gdzies na Zachodzie Europy.

Wroclaw sie rozwija, ale trapi go jakas choroba ostatnio...
  • Odpowiedz
  • 1
@ponton: Niestety. Kibicuje Wroclawiowi, w koncu to moj dom, ale obiektywnie Poznan robi lepsze wrazenie. Zreszta, widac to takze po ilosci turystow odwiedzajacych to miasto.
  • Odpowiedz
@Zyd_Suss: to raczej #niepopularnaopinia, ostatnio jechałem tramwajem i usłyszałem rozmowę dwóch osób, z czego jedna mówiła, że jest z Poznania i jej bardziej podoba się Wrocław i że w ogóle Wroc się lepiej rozwija, ma lepszą komunikację.

Zreszta, widac to takze po ilosci turystow odwiedzajacych to miasto.

Poważnie w Poznaniu więcej turystów? Ja tego aż tak nie zauważam.

@parasolki Zobacz, jest ktoś kto myśli inaczej niż
  • Odpowiedz
@Zyd_Suss: meh... Za to idąc przez Poznań zastanawiasz sie, czy za chwile nie dostaniesz w mordę kompletnie za nic. Sprawdzone kilkakrotnie, nawet na ostatnim wykop party mozna było sie przekonać, jak wielki jest tam procent "nieprzyjemnych" osobników. Z mojego najbliższego kręgu jedna osoba dostała puszką w głowę, druga została świadomie wyprowadzony w pole pytając o drogę. A to raczej nie jedyne przypadki.

• Odpowiedz