Wpis z mikrobloga

Mirki czy ktoś znający się na chemii lub przyswajaniu pokarmów potrafi mi powiedzieć coś na temat (nie)bezpieczeństwa #aspartam ? Wikipedia twierdzi, że jest to środek bezpieczny i różni specjaliści przekonują, że jest to najlepiej przebadana substancja na świecie i nie powoduje raka przy spożywaniu w normalnych ilościach. Są też strony (strona1, strona2), które twierdzą, że jednak jest szkodliwy i po prostu wszyscy starają się to ukryć. Czy ktoś kto zna się na związkach chemicznych i ich przyswajaniu przez organizm może się wypowiedzieć?

#chemia #zywienie #biochemia
  • 6
@K69amil: z tego co wiem na każdy słodzik można znaleźć taki materiał. Istnieje takie coś jak słodzikowa wojna. Producenci (lub ludzie posiadający patent na dany słodzik) często się obsmarowują takimi badaniami by dany słodzik był bardziej popularny w danej chwili. Więc troche z dystansem trzeba podejść do takich badań.
@K69amil: Wiki odsyła do konkretnych prac naukowych, publikowanych przez uniwersytety, czasopisma medyczne i chemiczne. Natomiast te dwie strony które podałeś, jako źródła podają inne blogi, publicystykę, filmy.

To oczywiście nie przesądza sprawy, ale spycha ją na tory rozważania o teorii spiskowej. Należy pamiętać, że generalnie wiele rzeczy, jakie spożywamy, jest szkodliwe - np. cukier, sól, nasycone kwasy tłuszczowe itd - ale je mimo wszystko jemy.