Wpis z mikrobloga

Bardzo ciekawy artykuł o trendach licencyjncyh w oprogramowaniu otwartoźródłowym.

We're living in a post-open source world

Out of the 1,692,135 GitHub code repositories that he scanned, just 219,326 of them -- 14.9 percent -- identified any kind of license at all.

For the rising GitHub generation, code isn't something you sell. It's something that enables services that can be sold.

http://www.infoworld.com/t/open-source-software/were-living-in-post-open-source-world-246448

#programowanie #opensource #github

#msqspam
  • 6
@Sekhmet: Eee, ja myślę, że to z lenistwa. Robię jakiś kod, dla siebie, wrzucam na GitHuba. Jest to backup, można to komuś pokazać, może komuś się przyda.

Tak czy siak, na co komu licencja? Do whatever you want.

Nie chce mi się wybierać jakiejś specjalnej wersji licencji, a tym bardziej robić tego dla każdego kawałka kodu, który wrzucam na neta. Jak ktoś by miał z tego powodu problemy to najwyżej zrobić
Tak czy siak, na co komu licencja? Do whatever you want.

@MacDada: No i wlasnie to jest powszechnie popelniany blad i czeste zrodlo problemu. Gdybys przeczytal linkowany artykul to bys wiedzial :)

Generally speaking, the absence of a license means that the default copyright laws apply. This means that you retain all rights to your source code and that nobody else may reproduce, distribute, or create derivative works from your work.
Generally speaking, the absence of a license means that the default copyright laws apply.

@msq: Tak, wiem o tym. No i po to jest możliwość kontaktu, jak komuś zależy to poprosi o licencję – tak jak to np jest z kodem: https://github.com/vvk-ehk/evalimine/issues/8

A ogólnie uważam to za bzdurę. IMHO Jak ktoś udostępnił kod publicznie to powinien się liczyć z tym, że każdy może ten kod skopiować i użyć. Information wants to
A ogólnie uważam to za bzdurę.

@MacDada: Ja tez wiele rzeczy uwazam za bzdure. Niemniej jednak sytuacja prawna jest taka a nie inna. Jesli ktos bedzie chcial uzyc kodu do jakiejs malej rzeczy to spoko, ale zaden wiekszy projekt nei odwazy sie chyba skorzystac z kodu do ktorego nie ma licencji i zastosowanie maja zasady ogolne. Nikt nie zaryzykuje pozwu w takiej sytuacji.