Aktywne Wpisy

Revvvvvvvvvvvvvvvv +224
W nawiązaniu do tego wpisu
Poszedłem z tym w końcu do dyrektora, bo baba na lekcji cały czas wbijała mi od tamtego czasu szpileczki i co chwila nawiązywała do tego tematu, dodając jakieś ironiczne komentarze, raz mi mówiąc, że mnie wywalą z roboty, wprost nazwała mnie "wrogiem" (nie tylko przy klasie, ale też rozpowiadała w młodszych klasach, że w wyższych klasach ma "wroga" xD)
Po paru dniach wezwali mnie do biura dyra
Poszedłem z tym w końcu do dyrektora, bo baba na lekcji cały czas wbijała mi od tamtego czasu szpileczki i co chwila nawiązywała do tego tematu, dodając jakieś ironiczne komentarze, raz mi mówiąc, że mnie wywalą z roboty, wprost nazwała mnie "wrogiem" (nie tylko przy klasie, ale też rozpowiadała w młodszych klasach, że w wyższych klasach ma "wroga" xD)
Po paru dniach wezwali mnie do biura dyra

kaspil +142
Kupowanie używanego samochodu jest jak taplanie się w gównie, dosłownie wszyscy kłamią, starają się z ciebie wycisnąć ostatni grosz i wrzucić na minę.

Tabele w relacji wiele do wielu. Jest to tylko przykład, podaję taki, bo łatwiej mi będzie zrozumieć. Kilka osób może mieć kilka przedmiotów- wiadomo. Pytanie brzmi, jak najefektywniej mam dokonywać selekcji danych w takich przypadkach i jak je obsłużyć do wyświetlania na stronie? Np. zbiór osób posiadających daną rzecz, czy zbiór rzeczy, które posiada dana osoba. Proszę o łatwe do zakumania wytłumaczenie :)
Osoba :
osobaid
imie
OsobaRzecz:
osobaid
rzeczid
Rzecz:
rzeczid
nazwarzeczy
A taką rzecz jak połączenie po kluczu obcym to chyba umiesz zrobić? :>
Resztę powiedział @weedget
*Indeksuj
*Nie wybieraj zbędnych pól
*Nie używaj MySQLa
@weedget: Nie do końca, mógłbyś mnie oświecić? :) Przypuśćmy, że id osoby lub id przedmiotu mam już w zmiennej.
SELECT r.nazwarzeczy FROM OsobaRzecz or LEFT JOIN Rzecz r USING(rzeczid) WHERE or.rzeczid=
jak nie rozumiesz czegoś w tym zapisie to chyba jednak podstawy SQL się kłaniają...
wyciąganie rzeczy mając id osoby:
SELECT r.nazwarzeczy FROM OsobaRzecz or LEFT JOIN Rzecz r USING(rzeczid) WHERE or.osobaid=
w drugą stronę analogicznie