Wpis z mikrobloga

Prewencję uważam za niemoralną, bo niehumanitarną. Prewencję stosuje się w stosunku do krowy – przywiązując ją do kołka. Natomiast człowiek ma prawo popełnić przestępstwo – i jeśli np. popełni przestępstwo zagrożone karą śmierci, to obcina mu się głowę (na jego własne poniekąd życzenie).

#korwin #krul #jkm

To opinia Korwina, ale wiadomo - on jest wolnościowcem i przynajmniej ja nie znam nikogo z tak konsekwentnie wolnościowym podejściem jak on [czasami wręcz zdarzają się ludzie, którzy mają podejście "jestem za tą wolnością bo ta mi się podoba/mnie dotyczy, a za tamtą nie bo nie", no ale to jest czysty egoizm okraszony pięknymi słowami], dlatego ciekawi mnie co sądzicie Mirki o prewencji? Temat oczywiście wychodzi najczęściej kiedy mowa jest o dostępie do broni [palnej, ostatnio nawet białej] i o używkach [a-----l, m-------a itd.], ale można znaleźć wiele innych miejsc, w których mogłaby mieć zastosowanie prewencja:

- zakaz chodzenia po ulicach po 22, bo nocami częściej gwałcą

- zakaz jeżdżenia samochodami, bo przecież samochody zabijają

- zakaz wklejania jakiejkolwiek erotyki na mirko, bo istnieje tag #wolnoscdlapierogownawykopie i ktoś od czasu do czasu takiego zakazanego linka wrzuci [spokojnie, ten zakaz to tak czysto teoretycznie, taka prewencja nie jest na razie rozważana ;). chyba?].

...

Co sądzicie Mirki o możliwości odmówienia wszystkim zdrowym na umyśle, dorosłym [tzn. świadomym, ponoszącym konsekwencje] ludziom prawa do rzeczy, które mogą uważać za potrzebne/konieczne tylko dlatego, że raz na jakiś czas te rzeczy zostaną źle użyte [ale wtedy ukarane]? Zgodzicie się z Korwinem, że prawo powinno być konstruowane na zasadzie:

Macie pewne narzędzia, które mogą być owszem - potencjalnie niebezpieczne - ale mimo to nie zabraniamy Wam ich posiadać i używać w dobrych dla Was celach, bo chcemy w jak najmniejszym w stopniu ingerować w Waszą wolność. I nawet jeżeli jakaś jednostka użyje tych narzędzi łamiąc prawo, to zostanie ona z całą surowością ukarana - ale tylko ona, Wam nawet wtedy nie zabierzemy prawa do tych narzędzi, nie ograniczymy Waszej wolności.

, czy może jednak bardziej skłanialibyście się ku podejściu:

Raz na 1000 razy ktoś kogoś skrzywdzi tym narzędziem - jego ukarać, a wszystkim zakazać, wszystko co ma związek z tym narzędziem zdelegalizować itp.

?

#prewencja #kiciochpyta #pytanie #wolnosc #bron #m-------a #dylematymoralne
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach