Aktywne Wpisy
gskczio +994
#csiwykop #pomocy
Mirki, może ktoś będzie w stanie pomóc , coś podpowiedzieć.
Mój dziadek 92lvl jakby nie patrzeć u schyłku swego życia ma jedno marzenie .
Przed śmiercią, chciałby odnaleźć swojego kumpla z dzieciństwa , dowiedzieć się czegoś o jego losach.
Historia przedstawia się następująco :
W czasie wojny , ojciec mojego dziadka prowadził gospodarstwo w Czuryłach ( wieś między Olędami a Cielemęcem niedaleko Siedlec w Mazowieckim ) , był masażem .
Mirki, może ktoś będzie w stanie pomóc , coś podpowiedzieć.
Mój dziadek 92lvl jakby nie patrzeć u schyłku swego życia ma jedno marzenie .
Przed śmiercią, chciałby odnaleźć swojego kumpla z dzieciństwa , dowiedzieć się czegoś o jego losach.
Historia przedstawia się następująco :
W czasie wojny , ojciec mojego dziadka prowadził gospodarstwo w Czuryłach ( wieś między Olędami a Cielemęcem niedaleko Siedlec w Mazowieckim ) , był masażem .
Tomahawkkk +172
Uwielbiam ten tag.
99% ludzi kupuje mieszkanie/dom po krótkiej analizie i żyją sobie spokojnie na swoim. Nawet Anetka z żabki kupiła mieszkanie i elegancko sobie spłaca kredycik.
Tymczasem spadkowicze od 5 lat:
- analizują sytuację z covid19
- ogarniają przebieg wojny i migracji populacji
- sprawdzają ceny warzyw i owoców
- śledzą listy każdego dewelopera
- analizują rynki światowe
- zakładają 10 kont w bankach i przerzucają kasę co chwilę bo wszędzie
99% ludzi kupuje mieszkanie/dom po krótkiej analizie i żyją sobie spokojnie na swoim. Nawet Anetka z żabki kupiła mieszkanie i elegancko sobie spłaca kredycik.
Tymczasem spadkowicze od 5 lat:
- analizują sytuację z covid19
- ogarniają przebieg wojny i migracji populacji
- sprawdzają ceny warzyw i owoców
- śledzą listy każdego dewelopera
- analizują rynki światowe
- zakładają 10 kont w bankach i przerzucają kasę co chwilę bo wszędzie
© Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2001/29/WE z dnia 22 maja 2001 r. w sprawie harmonizacji niektórych aspektów praw autorskich i pokrewnych w społeczeństwie informacyjnym w artykule 5 ust. 2 lit. b zezwala Państwom Członkowskim na ustanowienie wyjątku od monopolu prawnoautorskiego na rzecz użytkowników końcowych utworu - tzw. dozwolony użytek prywatny.
© Polska transponując wyżej wymienioną dyrektywę ustanowiła taki wyjątek w art. 23 ustawy Prawo autorskie i prawa pokrewne:
© Jak łatwo zauważyć powyższy przepis w żaden sposób nie rozstrzyga tego, czy pobierając utwór z Internetu (z nielegalnego źródła) mieścimy się w granicach dozwolonego użytku czy też naruszamy monopol autorski twórcy. Dotychczas, większa cześć doktryny przyjmowała, że o ile nie rozpowszechniamy utworu w sieci (np. stosując programy typu p2p) to samo pobieranie nie stanowiło naruszenia prawa autorskiego
© Wspomniany na początku wyrok TSUE w radykalny sposób zmienił tę sytuację, ucinając ostatecznie debatę na ten temat. Trybunał orzekł, że niedopuszczalne są takie uregulowania krajowe dotyczące dozwolonego użytku, które w żaden sposób nie dokonują rozróżnienia między kopiami na użytek prywatny sporządzonymi z legalnego źródła a tymi, pochodzącymi z tzw. pirackiego egzemplarza.
© Ergo, cytując prof. Markiewicz, zgodnie z prawem Unii Europejskiej "ściąganie z internetu np. filmów lub nagrań do użytku osobistego, które zostały tam umieszczone bez zgody uprawnionego, jest działaniem bezprawnym", a użytkownik końcowy może takim działaniem narazić się na roszczenia ze strony twórców.
tak jak pisałem na wstępie - jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe, że ten wyrok nie jest przedmiotem szerokiej debaty w środowisku internetowym. rodzi on wielokrotnie cięższe skutki dla internautów aniżeli mityczna ACTA, która była jedynie powtórzeniem istniejących już przepisów obowiązujących w Polsce.
tldr: ostatni podpunkt ©
#prawo #prawoautorskie #internet #kultura #acta
@stekelenburg2: prof. Markiewicz zaproponował: "można by wzorem prawa niemieckiego przyjąć, że dozwolony użytek osobisty istnieje wówczas, gdy źródło pozyskania utworu jest legalne albo wprawdzie nielegalne, ale nie ma charakteru oczywiście bezprawnego. W tym ujęciu dopuszczony byłby dozwolony użytek osobisty
@corsair: i tu pojawia się pytanie czy za dozwolone należałoby uznać ściąganie ze stron typu peb.pl? - według mnie
PS