Wpis z mikrobloga

Struna "b" brzęczy mi o 2 próg, ucze się samemu regulować gryf, możecie mi powiedzieć czy powinienem go napiąć czy popuścić ? Gitara z floydem, już floyd jest dosyć wysoko więc nie powinna brzęczeć ;o .

Gryf powinien być delikatnie wklęsły, a na VIII progu

odległość między szczytem progu a spodem struny powinna wynosić od 0,2 do 0,5 mm

Niby się zgadza z tym co jest up. Na początku jak zacząłem regulację to struny po dociśnięciu leżały na progach więc była potrzeba prostowania gryfu.

Ktoś mi może pomóc, tak bardzo początkujący w regulacji gryfu i menzury ;c

PS. Progi są nabite ok.

#gitara
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@severian: Problem jest taki, że ostatnio dawałem do lutnika z 3miesiące+ ago, założyłem nowe struny, taki sam komplet i po jakimś czasie łatwo było stwierdzić, że coś jest nie tak. Stwierdziłem, że muszę się nauczyć to robić sam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@matth95: Podejrzewam, że jeżeli gryf jest już wklęsły to mamy do czynienia ze zbyt mocno wyżłobionym siodełkiem tam gdzie leży struna B, może być też próg do szlifu. Z takimi rzeczami najlepiej jest jednak udać się do lutnika. Jeżeli to siodełko jest wyżłobione zbyt mocno (u mnie tak było) to można zrobić numer z wsypaniem do szpary sody oczyszczonej i zalaniem kropelką. Wówczas taka masa stwardnieje i potem może zostać
  • Odpowiedz
@matth95: > Gryf powinien być delikatnie wklęsły, a na VIII progu

odległość między szczytem progu a spodem struny powinna wynosić od 0,2 do 0,5 mm

Zgadza się, ale na pierwszym progu musi być założony kapodaster i pomiędzy przedostatnim i ostatnim przyciskasz paluchem. Wtedy na VII ma być 0,2 do 0,5 mm, ja bym ustawił jakieś 0,3 do 0,4max.
  • Odpowiedz