Struna "b" brzęczy mi o 2 próg, ucze się samemu regulować gryf, możecie mi powiedzieć czy powinienem go napiąć czy popuścić ? Gitara z floydem, już floyd jest dosyć wysoko więc nie powinna brzęczeć ;o .
Gryf powinien być delikatnie wklęsły, a na VIII progu
odległość między szczytem progu a spodem struny powinna wynosić od 0,2 do 0,5 mm
Niby się zgadza z tym co jest up. Na początku jak zacząłem regulację to struny po dociśnięciu leżały na progach więc była potrzeba prostowania gryfu.
Ktoś mi może pomóc, tak bardzo początkujący w regulacji gryfu i menzury ;c
@severian: Problem jest taki, że ostatnio dawałem do lutnika z 3miesiące+ ago, założyłem nowe struny, taki sam komplet i po jakimś czasie łatwo było stwierdzić, że coś jest nie tak. Stwierdziłem, że muszę się nauczyć to robić sam ( ͡°͜ʖ͡°)
@matth95: Podejrzewam, że jeżeli gryf jest już wklęsły to mamy do czynienia ze zbyt mocno wyżłobionym siodełkiem tam gdzie leży struna B, może być też próg do szlifu. Z takimi rzeczami najlepiej jest jednak udać się do lutnika. Jeżeli to siodełko jest wyżłobione zbyt mocno (u mnie tak było) to można zrobić numer z wsypaniem do szpary sody oczyszczonej i zalaniem kropelką. Wówczas taka masa stwardnieje i potem może zostać
@matth95: > Gryf powinien być delikatnie wklęsły, a na VIII progu
odległość między szczytem progu a spodem struny powinna wynosić od 0,2 do 0,5 mm
Zgadza się, ale na pierwszym progu musi być założony kapodaster i pomiędzy przedostatnim i ostatnim przyciskasz paluchem. Wtedy na VII ma być 0,2 do 0,5 mm, ja bym ustawił jakieś 0,3 do 0,4max.
@matth95: na takim sportowym wiośle możesz spróbować z 0,2, ale przypominam, kapodaster na pierwszym progu i paluch na ostatnim. Inaczej nie da rady sprawdzić.
@matth95: xD może. Pomiary zbieramy na najcieńszej strunie. Obczaj sobie vbloga tego gościa, znajdź tam kilka filmików z setupów sportowych wioseł i powinieneś złapać podstawy.
Niby się zgadza z tym co jest up. Na początku jak zacząłem regulację to struny po dociśnięciu leżały na progach więc była potrzeba prostowania gryfu.
Ktoś mi może pomóc, tak bardzo początkujący w regulacji gryfu i menzury ;c
PS. Progi są nabite ok.
#gitara
Zależy jeszcze ile warte wiosło, bo jak 200zł to kombinuj sam.
Zgadza się, ale na pierwszym progu musi być założony kapodaster i pomiędzy przedostatnim i ostatnim przyciskasz paluchem. Wtedy na VII ma być 0,2 do 0,5 mm, ja bym ustawił jakieś 0,3 do 0,4max.
PS. Zdanie kopiowane z mayones guitars xd
takim czymś odmierzysz 0,3
Pani pierwsza od góry ;)
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora