Wpis z mikrobloga

#domowadrogeria #masaz #olejki

Aromaterapia nie zastąpi dobrego odżywania i ćwiczeń, ale może wspomóc proces oczyszczania i walki z cellulitem.

Zacznijmy od przepisy na prosty olejek do masażu. W 10 ml oleju bazowego rozpuść:

2 krople olejku z jałowca

1 kropla olejku z grejpfruta

1 kropla olejku z cyprysu.

Olejek można używać do masażu pleców i nóg, w szczególności tych miejsc, które dotknięte są cellulitem.

Olejki mozna kupić w aptece albo sklepie zielarskim. Jako oleju bazowego dobrze jest użyć bezzapachowych olejów takich jak z pestek winogron, z migdałów, z ryżu.
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@asique: mnie naturale aromaty nie bardzo interesują ponieważ zawarte w nich substancje mogą być szkodliwe, a nawet rozpuszczać plastik. Oczywiście w kominku można takie olejki stosować, ale ja ostatnio mieszam zapachy do e-papierosów.
  • Odpowiedz
@dreaper: Haha, ja mam dwa zawody. Jeden to IT, drugi to aromaterapia. Powoli, bardzo powoli tworzę swój własny biznes, oparty na aromaterapii (naturalne kosmetyki i perfumy)
  • Odpowiedz
@dreaper: Dzięki za życzenia. W aromaterapii ciężko używać jest sztucznych zapachów, skoro właśnie chodzi o związki zawarte w olejkach eterycznych. Poza tym, w oryginalnym poscie napisałam, że aromaterapia może wspomóc, bo nie zastąpi dobrego odżywiania i ćwiczeń. I mówie to z własnego doświadczenia, bo sporo chemicznych kosmetyków zastąpiłam naturalnymi, z dobrymi efektami.
  • Odpowiedz
@asique: moja babcia myła garnki popiołem podobno też dobrze czyszczą, raz że ułatwiają zdrapanie osady, a dwa sole mineralne, bo przecież tym właśnie jest popiół ograniczają rozwój mikroorganizmów ;)
  • Odpowiedz
@dreaper: No ba, ja nie mam popiołu, ale czasem czyszczę soda oczyszczoną. Natomiast słyszałam, że ludzie czyścili zęby popiołem. Teraz są też sposoby wybielania zębów np węglem aktywnym.
  • Odpowiedz