Wpis z mikrobloga

Podświetlanie składni na Wykopie. v1.6

http://wykop-code.appspot.com/

1. Dostosowanie renderowania podświetlania składni do nowej wersji wykopu.

2. Fix wycinania wcięcia pierwszej linjki, czyli poprawione trimowanie.

3. Poprawki stylistyczne czcionek.

W dalszym ciągu nie da się escapować ticków ` :(

Dzięki @KrzaQ2, @tell_me_more oraz @Rincewind za zgłaszanie bugów.

#programowanie #webdev #java #cpp #csharp #javascript #python #html5 #php #clojure #syntaxhighlighting

Zamiast screenów tym razem wklejka:

lang=

"pl"

>
```**```

``````

``````
 charset=
```_```
"utf-8"
```_**```
>
```**```

``````
Wykop-code
``````

``````

``````

``````
Wykop-code 1.6
``````

``````

```#```
nowywykop czeńdżes

``````
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamdz: no ja rozumiem ,ale osobiscie nie stanowiło by dla mnie problemu doinstalowanie wtyczki ,gdyby miało to spowodować ,że czytany kod będzie ładnie sformatowany i pokolorowany. Dla osobników bez wtyczki zawartośc [code] nadal była by widoczna :D
  • Odpowiedz
@fotexxx: Jasne, że lepiej by było. Wiesz co by było jeszcze lepiej? Jakby Maciej to napisał i zrobił to częścią wykopu. Wracając do tematu wtyczki to ostatnim razem @sylwke3100 pisał o tym bo udostępniłem mini dokumentacje do API. Oczywiście lepiej by było napisać algorytm podświetlania w JSie, co oznacza większy wkład pracy.
  • Odpowiedz
@fotexxx: @dzien_dobry: To nie lepiej, ƶeby ten plugin zamiast, zmieniać sposób wyświetlania, przy wysyłaniu komentarza wołał api skryptu napisanego przez @dzien_dobry? Wtedy tylko osoby z pluginem mogłyby wygodniej dodawać kod, ale widzieli by go wszyscy.
  • Odpowiedz
@KrzaQ2: @dzien_dobry: @kamdz: Są już postępy :D

Trochę do roboty...poprawienie formatowania kodu, bo taby mi wycina, no i dodanie obsługi rozwiązania @dzien_dobry co by wtyczka obsługiwała jego kod dodatkowo. Do tego jeszcze trochę dupereli jak kolorowanie nowo pojawiających się wpisów które wrzucane sa bez przeładowania.

Tak czy inaczej mam co robić na weekend :D
f.....x - @KrzaQ2: @dziendobry: @kamdz: Są już postępy :D

Trochę do roboty...poprawi...

źródło: comment_sIYFanhrvYV6MwlkxTYEIQhvJI4TwLXk.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@dzien_dobry: nie bardzo rozumiem o czym teraz mówisz :D W sensie z ta inwazyjnością

Moja wtyczka ma działać w ten sposób ,że koloruje i formatuje wszystko w tagu [code]. Docelowo mam zamiar tez zapewnić wsparcie dla twojego generatora, co by ludzie którzy będą chcieli mogli mieć pokolorowane code snippets.
  • Odpowiedz
@dzien_dobry: nie rozumiemy się :D Ty wolisz sposób nie inwazyjny ...ja wole funkcjonalność. O ile twoje rozwiązanie jest ok na kilka linijek to nijak się to już ma do czytelności kodu w większej ilości. W moim rozwiązaniu łatwo można zaimplementować numerację wierszy, kopiowanie do schowka jednym klikiem i wiele więcej. No i wygoda. łatwiej jest dodać tag czy sparsować twój wygenerowany kod ,aby go sformatować porządnie i pokolorować niż z
  • Odpowiedz
To nie lepiej, ƶeby ten plugin zamiast, zmieniać sposób wyświetlania, przy wysyłaniu komentarza wołał api skryptu napisanego przez @dzien_dobry? Wtedy tylko osoby z pluginem mogłyby wygodniej dodawać kod, ale widzieli by go wszyscy.

@KrzaQ2: w sumie to tez nie głupie rozwiązanie.
  • Odpowiedz