Mirki mi poleciły angulara więc się wziąłem za czytanie i mi się takie dwa pytania na początek nasunęły:
1. Załóżmy, że będę miał dwa elementy na stronie o takim samym kontrolerze (to możliwe?) - dzielą one jeden $scope czy każdy ma swój?
2. Można robić bardziej zaawansowane templatki, typu includować templatki w templatce, co by można rozdzielić bardziej złożone strony na bardziej czytelne pliki ?
@Zotek: a co z dynamicznym dodawaniem elementów z ustawionym kontrolerem ? Z tego co czytam to angular "kompiluje" na początku, co z elementami utworzonymi już po kompilacji ?
@archlinuxuser: Aż przeczytałem losowy artykuł z neta o tym i oniemiałem - na pierwszy rzut oka to wygląda po prostu jak upchnięcie HTMLa do JavaScriptu. Jaki w tym cel?
@Marmite: Bo wyższość tego rozwiązania nie jest widoczna przy pierwszym spojrzeniu.
React nie oddziela kodu html od kodu js. On oddziela osobne komponenty od siebie. Dzięki temu można je reużywać i komponować ze sobą.
Po pierwsze react umożliwia bardzo łatwe tworzenie skomplikowanych aplikacji - ponieważ unika zarządzania stanem. Przy każdej zmianie cały widok jest renderowany ponownie. Z punktu widzenia programisty wygląda to jakby użycie np. php czyli generowanie za każdym razem
@archlinuxuser: Brzmi ciekawie. Co prawda dzielenie na reużywalne komponenty daje też Angular, natomiast jest mi naprawdę ciężko wyobrazić sobie że jest to szybsze (ofc nie mówię, że nie jest)
@Marmite: jest szybsze, przez pewien czas jedne z szybszych rozwiązań, zdeklasowane dopiero przez htmlbars z Ember.js. Natomiast jak to zobaczyłem to od razu wiedziałem że to musieli phpowcy wymyśleć. W życiu nie widziałem takiego syfu i jest to gwałt na zdrowym rozsądku.
@koob: może się przydać: jeśli chciałbyś wspólną przestrzeń dla 2 niezależnych elementów możesz zrobić to w ten sposób, że stworzysz dwa elementy A i B jako dyrektywy, a w ich definicji jako require dasz dyrektywę nadrzędną C, która będzie miała swój kontroler. Dzięki temu kontroler dyrektywy C będzie mógł udostępniać jakieś API, czy wspólną przestrzeń dla A i B
eh że im nie wstyd coś takiego podawać. a w tym kawałku kurczaka więcej panierki niż mięsa... nawet na sosie i sałacie oszczędzają #kfc #fastfood #jedzenie
Mirki mi poleciły angulara więc się wziąłem za czytanie i mi się takie dwa pytania na początek nasunęły:
1. Załóżmy, że będę miał dwa elementy na stronie o takim samym kontrolerze (to możliwe?) - dzielą one jeden $scope czy każdy ma swój?
2. Można robić bardziej zaawansowane templatki, typu includować templatki w templatce, co by można rozdzielić bardziej złożone strony na bardziej czytelne pliki ?
1 osobne scope będą
2 możesz też robić coś ala ngView w ngView, ale jakieś kombinowanie z tym było x). Polecam https://egghead.io/ do nauki.
1. Zależy jak to zrobisz, ale jeśli zdefiniujesz sobie dyrektywę z wyizolowanym scopem i dwa razy wstawisz na stronie to będą miały osobny scope
2. Można, jest pełno tutoriali na ten temat
React nie oddziela kodu html od kodu js. On oddziela osobne komponenty od siebie. Dzięki temu można je reużywać i komponować ze sobą.
Po pierwsze react umożliwia bardzo łatwe tworzenie skomplikowanych aplikacji - ponieważ unika zarządzania stanem. Przy każdej zmianie cały widok jest renderowany ponownie. Z punktu widzenia programisty wygląda to jakby użycie np. php czyli generowanie za każdym razem