Aktywne Wpisy
ganesha123 +3
Ca_millo +46
Oglądali huopy serial "Skazany na śmierć"? Pamiętam jaki to był hit w czasach gdy leciał na Polsacie. Wtedy tylko "Zagubieni" byli równie lub bardziej popularni.
#przegryw
#przegryw
Oglądałeś?
- Tak 67.2% (514)
- Nie 22.4% (171)
- Trochę 10.5% (80)
"Politycy, politolodzy i komentatorzy różnej maści rzucili się atakować młodych, że głupi, że niedojrzali, że cielęctwo, bo zagłosowali na Korwina. Że choroba wieku dziecięcego i że wyrosną, jak zderzą się z rzeczywistością, prawdziwymi problemami i przestanie ich pociągać czarno-biała wizja świata. I w ogóle w tych komentarzach przeważa ton pobłażania dobrych wujciów, co to wiedzą lepiej.
A ja bym jednak poszukała gdzieś indziej rozwiązania fenomenu 72-latka uwodzącego 20-latków.
Przede wszystkim w nieudolności polityków, którzy zabetonowali system w Polsce i nie dają młodym realnych życiowych szans. W totalnym rozczarowaniu ofertą PO-PiSu, ale i liberalną (?) ofertą Janusza Palikota, który - w rozumieniu wielu młodych - zdradził ich i postawił na sojusz z postkomunistami. Czytam dziś zwierzenia jednego z nich: "w innej partii zdobyłbym mandat". No gratuluję ogarnięcia się. W porę, w czas. W drugą stronę ta refleksja też powinna była przyjść dawno temu - że kapitał, na którym weszło się do sejmu z trzecią siłą, to jednak nie jest Aleksander Kwaśniewski. No, ale mleko się rozlało.
Zatem niedojrzałość czy brak wyrobienia młodych wyborców to jedno, tyle że w Polsce wyborca (ten starszy też) jest w ogóle mało wyrobiony. Więc ja nie wiem, czy akurat wszyscy starsi głosują dojrzalej, niż 20-latkowie.
No i popatrzyłabym jeszcze na to, że w grupie wyborców JKM jest spora grupa menadżerów i prywatnych przedsiębiorców. I 7% ludzi z wyższym wykształceniem.
Do tego żelazna konsekwencja przekazu i gigantyczna praca w terenie. 72-lat od miesięcy jest w trasie. Wiem, bo umawialiśmy się do programu i niemal zawsze JKM był w drodze, na kolejnych spotkaniach.
Uwaga - nie oceniam teraz programu KNP, nie mówię czy jest dobry, zły, realny czy utopijny. Opisuję fakty.
Zamiast więc ciskać gromy na młodych, trzeba najpierw uderzyć się we własne piersi." #polityka
@semis: no no fest kobitka dobrze gada.
https://www.facebook.com/agnieszka.gozdyra/posts/234665326728906?notif_t=like
Człowiek który kończy szkołę ma do wyboru:
1. Założyć własną działalność gospodarczą aby zacząć zarabiać pieniądze, z powodu kosztów życia związanych z nakładanymi przez przyjazne państwo podatków, do tego podatek dochodowy od działalności oraz zusy srusy takiego człowieka nie stać na założenie firmy, mimo że może być świetnym fachowcem w swojej dziedzinie, bo trzeba mieć czas na rozkręcenie interesu aby połapać kontrahentów, a państwo już
xD
Komentarz usunięty przez autora