Wpis z mikrobloga

@roszej: Z tego co widzę to jest tam simatic panel od Siemensa. One też chodziły pod 24. Mam takie komplety w pracy ale dopiero w sobotę mógłbym sprawdzić. Jak dał ci schematy to tam też powinno być
@NE555: Cała maszyna to była komora wędzarnicza, Była sterowana tym sterownikiem. Ja kupiłem tylko dymogeerator, który jest częścią komory wędzarniczej i nie jest wykorzystywany w każdym cyklu pracy. Sam dymogenerator mogę podłączyć mówiąc kolokwialnie "byle czym" natomiast z uwagi na specyficzną budowę akurat TEGO dymogenratora muszę znać parametry takie jak czas włączenia grzałki, czas otwarcia klapy zasypowej. Takich parametrów jest hmm 3 lub 4.
Sterownik tzn ten moduł CPU ma wejście 230V, ma wbudowany zasilacz. Może tamten do panelu LCD?

@roszej: gówno prawda. tam jest wejście na 24V i to nawet na tym twoim zdjęciu widzę jak byk stoi tam L+ i M a z boku 24V DC. Brakuje ci zasilacza simatic na 24V.
@roszej: Najłatwiej by było, żebyś uruchomił urządzenie przez załatwienie zasilacza i wstawienie go do slotu 0. Potem kablem RS232 łączysz się z kompem (są przejściówki na USB) po MPI - jest pod klapką na zdjęciu w 1. slocie. Następnie odpalasz program STEP 7, nowy projekt i ściągasz wszystko ze sterownika. Niestety nigdy nie bawiłem się wyjmując karty pamięci, więc nie wiem czy można importować dane do STEPa bezpośrednio z karty. Możesz
@roszej: Sterownik nie działa aż tak podobnie jak komputer, nie da się fizycznie podłączyć go do niego, bo i po co? Wyświetlacze są zwykle osobnymi, specjalistycznymi panelami operatorskimi, SCADA i działają pod kontrolą innych komputerów i wymieniają dane ze sterownikiem po sieci. Nie komplikując dalej: nie tędy droga.
@DocDaneeka: a podsumowując co bym potrzebował z fizycznych rzeczy aby to uruchomić. Bo widzę że brakuje mi kabla zasilającego, odcięta jest ta wtyczka rs232 kabel przy niej jest 2 przewodowy w ekranie, myślałem że był właśnie tak podłączony z tym LCD bo LCD też ma wtyczkę rs232.
LCD prawdopodobnie przez RS232 był podłączony do innego komputera - sam kiedyś takie coś konfigurowałem.

Potrzebujesz zasilacza, bo tak jak już wcześniej wspomniano, sterownik potrzebuje 24V DC. Nawet na obudowie masz napisane obok gniazda MPI (RS232). Potrzebny jeszcze kabel do komputera i tyle. Podłączasz, uruchamiasz program STEP 7 i działasz.
@roszej: generalnie sterownik podpina się "kabelkami" bezpośrednio z głównego zasilania więc specjalnych przewodów nie ma (podłączenie M, L+). W warunkach "domowych" najlepiej zasilacz laboratoryjny z regulowanym napięciem - w przemyśle podłączenie w szafie sterowniczej od zasilacza. Pobór prądu sterownika wg. SIEMENS = 150 mA, widzę że jeszcze są karty analogowe hmm.. co do panela to niestety nie umiem namierzyć tych danych (na 100% 5A wystarcza w zupełności)