Wpis z mikrobloga

Od niedawna jeżdżę częściej na tempomacie z funkcją wykrywania pojazdów przede mną. Piękna sprawa, chociaż można przysnąć. Minusem niestety jest to, że wieeeelu kierowców, jak się do nich nie podjedzie bliżej, to nawet nie rozważą zmiany pasa z lewego na prawy. Będą sobie jechać o 10 km więcej niż tiry na prawym. Nie zrozumcie mnie źle, rzadko przekraczam limity. Gdybyśmy jako kierowcy bardziej trzymali się prawego pasa to taką A1 można by z południa na północ przejechać bez dotykania gazu.

W teorii można (no właśnie, można?) mrugać długimi lub włączać lewy kierunkowskaz, ale jak wiemy, takie sygnały są mocno wkurzające dla kierowców i zwykle podbijają ego. Ego na drodze oznacza głupie wypadki.

Tak chciałem się wyżalić po poniedziałkowej trasie. #drogi #samochody #motoryzacja #prawojazdy #zalesie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

e wieeeelu kierowców, jak się do nich nie podjedzie bliżej, to nawet nie rozważą zmiany pasa z lewego na prawy

@TinWoodman: a botem płacz że bandydy na zderzaku siedzo
  • Odpowiedz
W teorii można (no właśnie, można?) mrugać długimi lub włączać lewy kierunkowskaz, ale jak wiemy, takie sygnały są mocno wkurzające dla kierowców i zwykle podbijają ego.

@TinWoodman: Ostatnio mi taki cwaniak na a4 migał. Na tempomacie 145, mijam aura Z prawej, gdzie pomiędzy nimi max 100 metrów a kierowca bmw k-----y dostaje BO JEMU SIĘ SPIESZY.

A ja wywalone, jak wyprzedzę samochody z prawej, i będę mógł bezpiecznie zjechać to
  • Odpowiedz
@TinWoodman: a czemu ty jedziesz lewym pasem skoro jak twierdzisz prawy jest wolny?

lub włączać lewy kierunkowskaz,

W sensie w lewo chcesz gdzieś skręcić? Bo nie wiem co ma oznaczać taki sygnał. Kiedyś też jakiś typ za mną jechał ciągle z lewym kierunkiem. No to ja też go włączyłem. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
A ja wywalone, jak wyprzedzę samochody z prawej, i będę mógł bezpiecznie zjechać to zjadę.

@G06DbT: zawsze mógł wyprzedzić z prawej ale pewnie mocy zabrakło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@TinWoodman: Ten @Krupier jeździ zawsze tak wolno, że nie zdażyło mu się wyprzedzić prawym pasem, bo zawsze to jego wyprzedzają ;)

Niestety tak wygląda jazda na naszych drogach w godzinach, gdy jeżdżą słabeusze za kierownicą. Ja nienawidzę jechać w porach szczytowych. Nawet jak jedziesz luźnym tempem i dajesz się wyprzedzić to miernoty muszą jechać na żyletki (też wolno), bo nie potrafią inaczej xD

Jak wyjadę o 7 z Wawy
  • Odpowiedz
@TinWoodman ja też. Poza miastem rzadko, ale się zdarzało, a w mieście to w zasadzie codziennie. Wyprzedzam i jadę dalej, a nie odwalam jakiś szajs ze światłami czy podjeżdżaniem pod zderzak.
  • Odpowiedz
@cwlmod

Ten @Krupier jeździ zawsze tak wolno, że nie zdażyło mu się wyprzedzić prawym pasem, bo zawsze to jego wyprzedzają ;)

Ta, dlatego codziennie to robię.

I jadę wolno bo mi wolno, tłumaczyłem ci już.
  • Odpowiedz
@Krupier: Nie robisz tego codziennie, bo jazda w mieście to inna kategoria, a wolno jedziesz, bo jesteś złośliwy albo sobie nie radzisz. Ja też ci tłumaczyłem, że obecne limity w nowoczesnych autach to absolutne minimum dla każdego w pełni sprawnego człowieka
  • Odpowiedz