Wpis z mikrobloga

@Bobas: hmm. dawanie użytkownikowi tak dostępnego killowania procesów to jest chyba antypattern. raczej skupiłbym się na tym, by nie dopuszczać (po stronie systemu, nie użytkownika)do sytuacji, w których takie okno miałoby się pojawić.
  • Odpowiedz
@michalkosecki: To samo się dzieje jak wiesz, że dany proces używa tego folderu, klikniesz prawym przyciskiem myszy na taskbarze -> otworzysz task manager i ubijesz proces ręcznie. Bo do tego to się sprowadza. Wiesz, że chcesz ten folder usunąć, a proces ubić.
  • Odpowiedz
@Bobas: niby tak, ale jest większa bariera wejścia. nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań po prostu, bo mogę sobie wyobrazić zbyt wiele scenariuszy, w których user rozwali system.
  • Odpowiedz
@Bobas: @michalkosecki: Zamiast tego powinien istnieć jakiś atrybut pliku, który przechowuje nazwę użytkownika i programu, które blokują plik. I w tym oknie te wartości powinny się wyświetlać. Problem doskwiera zwłaszcza przy pracy na udziałach sieciowych.
  • Odpowiedz
@Bobas: mnie bardziej wkurza niemożliwość usunięcia folderów bo są w nich pliki thumb.db których za c---a nie da się usunąć.
  • Odpowiedz